'Amaç Çarşı'yı susturmak'

Olimpiyat Stadı'nda sahaya atlayan 1453 Kartalları grubunun çıkardığı olayları Beşiktaş esnafına sorduk.

'Amaç Çarşı'yı susturmak'

Derya Derviş / Aydınlık

Yaşananların Çarşı'ya mâl edilmek istenilmesinden dolayı büyük üzüntü duyduklarını belirten esnaf, bu durumda Çarşı'nın payı olmadığını, ancak hedef alındıklarını söylediler

Beşiktaş-Galatasaray maçında meydana gelen olaylardan ve önceki günkü gözaltı dalgasından sonra Beşiktaş esnafının nabzını tuttuk. Derbide sahaya kimler ne amaçla girdi? Neden hemen Çarşı grubu hedef gösterildi? Son gözaltılar ne anlama geliyor? Bu soruların yanıtını almak için Çarşı esnafının kapısnı çaldık.

Beşiktaş'ta büfe işleten Halil Boz derbideki olaylara ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Bu yaşananlar tamamen Çarşı üzerine oynanmış bir oyun. Çarşı zaten göz önünde ve hedefteydi; böyle bir şey yapar mı? Çarşı kendi ayağına kurşun sıkacak kadar aptal değildir. Birileri, bu olayı Çarşının üzerine atmak için yaptı, sahaya inen grup ve onları kullananlar amaçlarına ulaşamayacak. Çarşı bu tür oyunlara gelmez bunu herkes böyle bilsin.”

'Beşiktaşlı değiller'

Beşiktaş Çarşısı'nda Restoran sahibi Mustafa Şen ise sahaya girenlerin Beşiktaş'lı olmadığını belirterek “Bunlar birilerinin maşası konumunda olanlardır. Galatasaray'dan 6 puan ilerdeyken, sırf Melo'nun hareketinden dolayı neden sahaya girilsin ki? Amaç özellikle Çarşıyı susturmak” dedi.

Restorant sahibi Ercan Azanpa ile Eczacı Emre Üzümcü de yaşananların üzücü olduğunu söyledi. “Beşiktaş içinde farklı gruplar olabilir” diyen Azanpa ve Üzümcü şunları kaydetti: “Sahaya girenlerin Çarşıyla ve Beşiktaş'la alakası olduğuna inanmıyoruz. Çarşının bırakın sahaya girmesini eğer alt tribünlerde olsalardı sahaya girenleri en önce onlar engeller; polise ve özel güvenlikçilere bırakmazladı. Şimdi de gözaltılar olduğunu duyduk. 1 buçuk sene önceki soruşturmanın gözaltılarıymış. Neden 1 buçuk sene bekledikleri de soru işareti. Amaç Çarşı grubuna ve diğer takımların Çarşıyı destekleyen gruplarına göz dağı vermek.”

'Fenerliyim ama Çarşı hayranıyım'

Beşiktaş Çarşısında kuruyemiş dükkanı işleten ve Fenerbahçeli olduğunu söyleyen Muzaffer Harmandar “Fenerliyim ama Çarşının dünya ve Türkiye gündemini takip ederek olaylar karşısında duyarsız kalmamasına ve olaylar hakkında pankart açarak, slogan atarak gündemde tutmasına hayranım ve destekliyorum. Son olayların Çarşıyı yıpratmak ve susturmak için yapıldığına inanıyorum" diye konuştu

Mersin'den gelen Hüseyin Bektaş ise şöyle konuştu: “Özellikle Gezi protestolarından sonra Çarşının üzerine gidilmeye başlandı. Çarşının muhalif duruşu birilerini rahatsız etti. 34. dakika protestolarını susturmak için o birileri düğmeye bastı. Her yerde olduğu gibi stadlarda da tek ses isteniyor. Bu olanlar muhalif sesleri susturmak için oynanan oyunun bir parçasıdır.”

“Birileri bardağı taşırmak için bir takım kişileri saha içine sokarak Çarşı'yı hedef gösterdi” diyen Hüseyin Altun ise “Gözaltına alınanlar, gazetelerin yazdığına göre AKP'ye yakın kişi ve gruplarmış. Bu da 'Bak bize yakın olanları bile alıyoruz, size neler yapmayız' mesajıdır" dedi.

BJK resmi kıyafetlerini satan Kartal Yuvası mağazasında çalışan Burçin ve Sabri ise “Çarşı tarihinde Beşiktaş'a ve futbola zarar verecek eylemlere karışmamıştır. Bu tamamen Gezi olaylarının yanında olan Çarşıyı zor duruma düşürmek için yapılmış bir provakasyondur. Çarşı büyük bir camiadır.” diye konuştular.

'1453 Kartalları'na neden gözaltı yok?'

Beşiktaş Balıkçılar Çarşısında esnaf Oğuz Zarian “Olaylardan sonra gözaltına alınmalar bana ciddi gelmiyor. Kimse Çarşının gücünü denemeye kalkmasın” ifadelerini kullandı. Balıkçılıkla uğraşan Mehmet Aslı da “Sahaya girenlerin 1453 Kartalları olduğunu bilmeyen yok ama gözaltılarda onların ismi hiç geçmiyor, bu Çarşıya karşı gözdağı vermek" diye konuştu.