PKK'dan Demirtaş ve İmralı açıklaması

Demirtaş’ın ‘Çağrı yapacak kişi Öcalan’dır’ ifadesinin ardından PKK, Öcalan ya da HDP’nin silahsızlanma çağrısı yapamayacağını, yapsa da yok sayılacaklarını, bu iradenin kendilerinde olduğunu vurguladı

PKK'dan Demirtaş ve İmralı açıklaması

Demirtaş’ın ‘Çağrı yapacak kişi Öcalan’dır’ ifadesinin ardından PKK, Öcalan ya da HDP’nin silahsızlanma çağrısı yapamayacağını, yapsa da yok sayılacaklarını, bu iradenin kendilerinde olduğunu vurguladı

7 Haziran seçimlerinin ardından çözüm sürecinde gelinen noktayı değerlendiren KCK yönetimi çarpıcı bir açıklama yaptı. KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı imzasıyla yapılan açıklamada, Öcalan’ın başmüzakereci olamayacağının netleştirildiği belirtilerek şöyle denildi:

“Apo’nun bulunduğu durumun ve ilişkiler ortamında baş müzakereci rolünü oynayamayacağı netleşmiştir.

‘KARAR BİZE AİT’

Dolayısıyla artık sadece HDP Heyetinin, Hükümetin keyfi belirlediği zaman içinde İmralı’ya gidip geldiği, bazı görüş alış verişlerin yapıldığı bir durum sürecin var olduğu ve Kürt sorununun çözümünü sağlatacak müzakere sürecine geçildiği biçiminde gösterilemez.”

Açıklamada, “Şunu açıkça vurgulamalıyız ki, gerillanın Türkiye’ye karşı silahlı mücadeleyi bırakma konusu ve bunun iradesi tamamen özgürlük hareketimize aittir. Böyle bir çağrıyı HDP yapamayacağı gibi, mevcut İmralı koşullarında bulunan Önder Apo’nun da böyle bir çağrıyı yapması mümkün değildir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında şöyle denildi: “Kürt özgürlük hareketinin Apo özgürleşmeden, çözüm iradesi ortaya çıkıp ciddi adımlar atılmadan silahları bırakması mümkün değildir. Gerillanın silahlanması ve Türkiye devletine karşı mücadele kararını HDP vermemiştir ki HDP’nin gerillaya Türkiye’ye karşı mücadeleyi bıraktırma gibi bir rolü olsun.

APO ESARET KOŞULUNDA

Apo esaret koşullarındayken hiç kimse Apo’ya silah bıraktırma dayatması yapamaz, yapsa da kabul edilemez. Dolayısıyla mevcut durumda ve Kürt sorununun çözülmediği ortamda hiç kimse gerilladan silahlı mücadelenin sonlandırıldığı ya da silahların bırakıldığı biçiminde bir tutum beklememelidir.”

ANAYASAL GÜVENCE

Açıklamada, sorunun çözümü için atılması gereken 3 adım olduğu belirtilerek, “Bunlar tahkim edilmiş ateşkes, baş müzakereci Önder Apo’nun özgürlüğü ve Meclisin devreye girerek üzerinde anlaşılan çözüm adımlarının yasal ve anayasal güvenceye kavuşturulmasıdır” denildi.

Aydınlık

pkk kck selahattin demirtaş