ABD, Dünya Sağlık Örgütüne sağladığı fonu askıya aldı

Amerikan Başkanı Donald Trump, Dünya Sağlık Örgütü ile ipleri kopardı. Örgütün Çin’e çalıştığını iddia eden Trump, 500 milyon dolarlık fonu kesti. Bu arada ABD’deki vaka sayısı 600 bini, ölü sayısı da 26 bini geçti.

ABD, Dünya Sağlık Örgütüne sağladığı fonu askıya aldı

600 binin üzerinde vaka, 26 bini geçen ölüm… Federal hükümet ile eyaletler arasında derinleşen kriz. İşsizlik, borsadaki çöküş. Derken ABD Başkanı Donald Trump, Dünya Sağlık Örgütü ile ipleri kopardı.

Trump, Dünya Sağlık Örgütü’ne sağlanan fonu durdurdu. Günlük Kovid-19 basın toplantısını konuşan Trump örgütün Çin’e çalıştığını ileri sürdü. Trump, “Bugün yönetimime, Dünya Sağlık Örgütü’ne sağladığımız fonu durdurma talimatı veriyorum. Biz 500 milyon dolar, Çin ise 40 milyon dolar veriyor” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD Başkanı Trump'ın Dünya Sağlık Örgütü'ne sağladıkları fonu askıya almasına tepki gösterdi. Guterres, “Kaynakları kesme zamanı değil, dayanışma zamanı”olduğunu vurguladı.

Beyaza Saray, ABD’deki vak’a ve ölüm artış hızında sabitlenme döneminde girdiğini açıkladı. Ancak sayılar katlana katlana artıyor. Vak’a sayısı 600 bini aştı. Ölenlerin sayısı da 26 bini geçti. Sadece New York’ta 200 binden fazla vak’a ve 11 bini geçen ölü sayısı var.

Ülkede koronavirüs salgını ile mücadele Kasım ayında yapılacak Başkanlık seçimlerinin ana malzemesi durumuna döndü. Eyalet Valileri ile Başkan arasındaki “ekonomiyi kimin faaliyete geçireceği” krizinde Trump’tan normalleştirme adımı geldi. Trump, ekonomik faaliyetlerin yeniden başlaması için 50 eyalet valisi ile görüşeceğini ve planın işlemesi için yetkilendireceğini söyledi.

Trump’a karşı birleşen 9 eyaletin sözcüsü konumundaki New Yok Valisi Andrew Cuomo, Trump’ın önceki gün yaptığı “tam yetkili benim” açıklamasına “ABD’de kral yok. Başkan savaş istiyor. Şu anda yapılacak en kötü şey, siyasi bir ayrım ortamı yaratmaktır” ifadelerini kullandı.

ABD’de yaygın olan “Kovid-19 laboratuvar ürünü” iddialarıyla ilgili Genelkurmay Başkanı Mark Milley’den bir açıklama geldi. Milley, “istihbarat ciddi bir şekilde inceledi. Şu aşamada, bu iddialar inandırıcı değil. Doğal olduğunu gösteren önemli ölçüde kanıt var. Ama yine de bundan tam emin olamayız" dedi.

abd koronavirüs çin dünya sağlık örgütü