Çin'in Ankara Büyükelçiliği'nden koronavirüs açıklaması

Çin Ankara Büyükelçiliği Basın Dairesi Başkanı Xie Xinxing, koronavirüse ilişkin Ulusal Kanal'ın da içinde yer aldığı basın mensuplarına açıklamalarda bulundu

Çin'in Ankara Büyükelçiliği'nden koronavirüs açıklaması

Çin Ankara Büyükelçiliği Basın Dairesi Başkanı Xie Xinxing, koronavirüse ilişkin Ulusal Kanal'ın da içinde yer aldığı basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Xie'nin açıklamaları şu şekilde:

"TÜRK TARAFI İNSANİ TAVIR TAKINDI"

Bu süreç içinde Türk tarafı da son derece yüksek derecede bir insani tavır takındı. Koca Yusuf uçağıyla bin tane biyolojik tehlike tulumu ve 93 bin 500 maskeyi Türk Sağlık Bakanlığı gönderiyor. Türkiye hükümeti ve Türk platformuna derin teşekkürlerimizi iletmek istiyoruz. Türk tarafının göndereceği bu değerli malzemeler Wuhan'da yaşayan vatandaşlarımıza yararlar getirecek.

TÜRK VATANDAŞLARINA VİRÜS BULAŞMADI

Şu an yapılan tespitlere göre Çin içinde sadece Pakistan ve Avustralya uyruklu 3 kişiye böyle bir virüs bulaştı. Türk vatandaşlarına bu virüsün bulaştığına dair bir rapor gelmedi

ABD’Lİ BAKANA ÇİN’DEN YANIT

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, “Koronavirüs, işlerin ABD’ye geri gelmesine yardımcı olabilir” sözlerine de yanıt verdi Xinxing.

“Böyle bir savaşla mücadele ederken böyle bir açıklama pek yerinde değildir”

BİYOLOJİK SİLAH İDDİASI

Çin hükümetinin nüfusunu dengelemek için yaptığı iddiası çok saçma bunu söylemekte fayda var. Şahsım olarak ben bir bilim adamı olmadığım için elimizde herhangi bir delil yok. Acaba bir ülke bize karşı bir biyolojik savaş başlattı mı evet ya da hayır diyemiyorum. Şahsım olarak uluslararası silahsızlanma alanında çalışmış birisi olarak kişisel gözlemim şu an Birleşmiş Milletler çerçevesinde biyolojik silahların kullanılmasının yasaklanması var. Buna taraf olan ülkeler böyle bir anlaşmaya sadık kalmalı.

Eğer bu iddia bir ihtimal olsa da doğruysa o zaman çok ciddi bir duruma varacak. BM Güvenlik Konseyi müdahale etmeli ve araştırma yapmalı.

Özetle bizim ilkemiz her konuda mutlaka bilime dayanmalıyız. Dayanağı olmayan herhangi bir şeyde yorum yapmakta değer görmüyoruz.

ÇİN HÜKÜMETİ İDDİAYI ARAŞTIRIYOR MU?

Başkentimizden herhangi somut bir bilgi ulaşmadı. Kesin bilgi veremiyorum. Kişisel olarak söylemek istiyorum. Şu anda hükümetimiz bütün enerjisini böyle bir virüsle mücadele etmek için harcıyordur. Uluslararası toplum da böyle bir konuya odaklanmalı, virüsün engellenmesine odaklanmalı.

VİRÜS ÜRÜNLERLE BULAŞMIYOR

Çin’den çıkan ürünler aracılığıyla ürünlerin yayımladığı riskinin olmadığını söyleyemiyoruz. Kara ya da deniz yoluyla gelirse hala havada kalabilir mi soru işareti oluşturabilir. Çok sıkı demetim uygulamaları yapılıyor limanlarda. Böyle bir risk olduğunu söylüyoruz. People Dailys’i Çinli muhabirinin verdiği bilgiye göre virüs havada 2-3 saat yaşayabiliyor. O nedenle ürünlerle bulaşmıyor diyebiliriz.

ÇİN PİYASASI BU SÜREÇTEN ETKİLENECEK

Her şeyden önce şahsım olarak yabancı markaların Çin’deki dükkanlarını kapatmalarına ilişkin bilgi ulaşmadı. Çin piyasası kesinlikle bu süreçten etkilenecektir. Bir taraftan virüs vakasında her yerde insanlar dışarı çıkmaktan kaçınıyor. Bizim resmî tatilimiz de şu anda uzatıldı. Müşteriler de azalıyor Yabancı markalar da olumsuz etkilenecek.

"30'DAN FAZLA MEKANIZMA KURDUK"

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu olmak üzere, 30'dan fazla mekanizma kuruldu. Her sabah saat 8'de Çin Ulusal Komisyonu güncellenmiş rakamları yayınlıyor.

30 Ocak'ta gece 24.00'da Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun verdiği rakamlara göre ana karada 9 bin 692 vaka var. Bunun içinde durumu ağır olan 1527 kişi var. Virüs çıktıktan sonra 213 kişi hayatını kaybetti. Toplamda 171 kişi tedavi edildi ve taburcu oldu. 15 bin 238 kişi ise virüs şüphelisi oldu. Şu anda virüs şüphesiyle yakın teması olanları takip etmeye çalışıyoruz.

TESPİT SÜRESİ 15 DAKİKAYA İNDİRİLDİ

Teknik bakımdan da çalışmalarımızı hızlandırmaya çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmalar sonucunda böyle bir virüsü kapanları teyit etmek için kullandığımız teknik 90 dakika iken şimdi bu 15 dakikaya kadar indi.

"VİRÜSLE KOŞU YARIŞINDAYIZ"

Aynı zamanda biz böyle bir virüse karşı en verimli şekilde aşı bulma çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tahminimizce 3 ay boyunca bu çalışmayı tamamlayabiliriz.

Bu virüsün arkasında yatanları anlamak için ve kendimizi daha iyi şekilde korumak için adeta bu virüsle koşu yarışında gibiyiz

Biz bilimsel ve teknolojik çalışmalarımızı hızlandıracağız ve en bilimsel şekilde mücadelemizi vereceğiz ,umuyoruz ki bu savaşı kazanacağız.

4 MİLYAR ABD DOLARI BÜTÇE AYRILDI

Wuhan'da virüs hızlı olduğu için bu virüsü korumak anacıyla özel bir hastane kurmayı amaçladık. Bu hastanenin 33 bin metrekareden oluşuyor ve bin yatağı olacak.

Bu çalışmaların arkasında Merkezi hükümetimizin büyük desteği var. Bugüne kader Çin hükümeti virüs savaşını kazanmak içim 4 milyar ABD doları bütçe ayırdı.

HABER: BUSE GENÇTÜRK

ulusal.com.tr

ankara çin