HDP iddianamesi yeniden AYM'de

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, PKK’nın siyasi uzantısı HDP’nin kapatılması istemiyle yeniden dava açtı. İddianame ile 500 HDP’li isme siyasi yasak uygulanması ve HDP’nin banka hesabına tedbir konulması da istendi. İddianamenin gönderildiği Anayasa Mahkemesi de harekete geçti. Yüksek mahkeme, iddianamenin ilk incelemesi için bir raportör görevlendirdi.

HDP iddianamesi yeniden AYM'de

PKK talimatıyla kentleri yakıp yıktılar. Küçük yaşta çocukları dağa kaçırdılar. Binlerce insanın katili oldular. Bu fiillerin faili PKK'nın siyasi uzantısı HDP için ikinci kez kapatma süreci başladı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin temelli kapatılması istemiyle yeniden dava açtı. 31 Mart’ta iade edilen iddianamedeki usul yönünden eksiklikler başsavcılık tarafından tamamlandı. İddianame, HDP’nin terör eylemlerinin ilişkilendirilmediğini savunan Anayasa Mahkemesi’ne geri gönderildi.

850 sayfalık iddianamede HDP'nin temelli kapatılması istendi. 500 kişiye siyasi yasak getirilmesi ve HDP'nin banka hesaplarına tedbir konulmasını

talebi de iddianamede yer aldı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Şahin, HDP’nin terör eylemlerin odağı haline geldiğinin tereddüde yer vermeyecek şekilde iddianamede yer aldığını belirtti:

- Ayrıntıları iddianamemizin “giriş” kısmında da açıklandığı üzere iade sebeplerine katılmamakla birlikte dosyanın sürüncemede kalmaması için eksiklik olarak belirtilen ancak iade sebepleri içinde gösterilmeyen birtakım hususlar da araştırılarak iddianame yeniden tanzim edilmiştir.

- Halkların Demokratik Partisinin eylemleri, devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, insan haklarına aykırı bulunmuş ve davalı parti aynı zamanda hemen hemen tüm organları, üyeleri ve teşkilatları vasıtasıyla bu nitelikteki suçları işlemiş, işlenmesini tahrik ve teşvik etmiştir. Bu nitelikteki eylemler kimi zaman davalı Parti genel başkanları da dahil olmak üzere parti organlarınca kararlılık içinde, kimi zaman ise bu nitelikteki fiiller parti üyelerince yoğun bir şekilde işlenmiş ve bu durum değişik kademelerdeki parti organlarınca açıkça benimsenmiştir.

İddianamenin Anayasa Mahkemesi'ne ulaşmasının ardından yüksek mahkeme de harekete geçti. AYM Başkanı Zühtü Arslan, iddianamenin ilk incelemesi için bir raportör görevlendirdi. Raportör 15 gün içinde raporunu tamamlayacak. İddianame kabul edilirse ekleri HDP'ye gönderilerek usul ve esasa ilişkin savunmalar alınacak.

HDP'nin kapatılması için 15 üyeli AYM'de 10 üyenin "evet" oyu vermesi gerekecek.

hdp yargıtay haber gündem anayasa mahkemesi iddianame Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı halkların demokratik partisi