AKP düğmeye yeni yargı paketiyle basıyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yeni yargı paketi olarak adlandırılan yasal değişiklikleri açıkladı. Buna göre Yargıtay'ın üye sayısı artırılıyor ve yeni daireler kurulmasının önü açılıyor. Düzenlemeyle Yargıtay'da yönetici olabilmek için kıdem şartı aranacak. Yasa tasarısıyla sulh-asliye ceza mahkemesi ayrımı da kalkıyor.

AKP düğmeye yeni yargı paketiyle basıyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yeni yargı paketinin içeriğini açıkladı. Bir çok yasada değişiklik öngören tasarı önümüzdeki günlerde Meclis'e gelecek.

Tasarı, Yargıtay Yasası'nda değişiklik öngörüyor. Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'nun üye sayısının 8'den 12'ye çıkarılması planlanıyor. Bozdağ, hangi dairenin hangi dosyalara bakacağının da Yargıtay Büyük Genel Kurulu tarafından kararlaştırılacağını söyledi.

Düzenlemeyle Yargıtay'da Birinci Başkan için 10 yıl, Genel Sekreter için 5 yıl, Başkanvekili, Başsavcısı ve Başsavcıvekili olabilmek için 5 yıl kıdem şartı getirilmesi öngörülüyor.

Tasarısı ile sulh ve asliye ceza mahkemeleri ayrımı da kalkıyor. Yargılama yetkisi ve mevcut dosyalar asliye cezaya devredilecek. Sulh Ceza hakimliklerinin kurulması ve soruşturmalarla ilgili tedbir kararlarının bu hakimlerce verilmesi planlanıyor.

ulusalkanal.com.tr