Doğu Perinçek: Stratfor’a göre ABD’ye yönelen olası tehdit: ‘Yeniden uyanan bir Türkiye’

Doğu Perinçek: Stratfor’a göre ABD’ye yönelen olası tehdit: ‘Yeniden uyanan bir Türkiye’

Sadık Can Perinçek’in dikkatini çekmiş, gerçekten de önemli: CIA’ya yakın ünlü strateji kuruluşu Stratfor’un bu yıl yayınladığı kitapta, ABD’nin dünya hakimiyetine yönelen olası tehditler şöyle sıralanmış: “Bu yüzyılın devamında yeniden birleşen bir Almanya, yeniden uyanan bir Türkiye, yeniden önem kazanan Japonya, yükselen bir Brezilya, sağlam bir Meksika gibi bölgesel güçler ABD egemenliğine meydan okuyabilir.”

‘YENİDEN UYANAN TÜRKİYE’NİN ANLAMI

CIA’nın 2000’li yılların başında yayınladığı “21. Yüzyılın Perspektifleri” başlıklı raporla da örtüşüyor yukarıdaki saptamalar. Orada Türkiye’nin 21. Yüzyıldaki çıkarlarının Asya’da olduğu belirtiliyordu. Türkiye’nin yeniden uyanması ile Asya’da konumlanması aynı anlama gelmektedir.

Şimdi o tehdidin yeni bir tanımı yapılıyor: “Yeniden uyanan bir Türkiye”.

Stratfor’un dört sözcükten oluşan tehdit algılamasında neler gizli:

1. Türkiye uyuyor.

2. Türkiye eskiden uyumuyordu (Kemalist Devrim dönemi kastediliyor. Çünkü ABD’nin görevli kurumları, 1945’te hazırladıkları raporlarda, Kemalist Devrimi Türkiye’de Komünizme yönelişi getirecek bir zemin olarak belirlemişlerdi. 1980’den sonra ise, “Kemalizmin sonu geldi” iddialarını açıkça ortaya attılar. Graham Fuller’in yazdıkları ve söyledikleri herkesin hatırında. ErgenekonBalyoz tertipleri bir yönüyle Kemalist Devrimi önleme girişimiydi.)

3. Türkiye yeniden uyanabilir.

4. Türkiye yeniden uyanınca ABD için tehdit oluşturur.

ABD’NİN TÜRKİYE POLİTİKASININ İPUÇLARI

CIA’ya yakın Stratfor’un Türkiye’de bir tehdit potansiyeli görmesi, aslında ABD’nin Türkiye politikasının ipuçlarını da vermektedir.

Türkiye’nin Kemalist Devrim programına yönelmesi, ABD açısından ciddi bir tehdittir. Çünkü Kemalist Devrim, Türkiye’nin bağımsızlığı, vatan bütünlüğü ve üretim ekonomisi demektir. Yeniden uyanışı önlemek, Türkiye’nin yeniden Kemalist Devrim rotasına girmesini önlemektir.

İKİ SEÇENEK

ABD’nin Türkiye’ye stratejik bakışında şüpheler ve korkular var. Türkiye’nin yeniden uyanması hem şüphedir, hem de korkudur.

ABD, Türkiye’ye şüphe ve korkuyla bakı- yor. “Türkiye ya uyanırsa” kaygısıdır bu. Öyleyse Türkiye, uyanmamalıdır, uyanma olasılığı bulunduğuna göre, zayıf ve yaralı bir Türkiye olmalıdır.

Aslında Türkiye, ya Kemalist Devrimle ayağa kalkmak ve Asya’daki konumuna yerleşmek ya da Atlantik’te yıkıma uğramak seçenekleriyle karşı karşıyadır.

ALMANYA, JAPONYA BREZİLYA VE MEKSİKA

ABD’nin korkuları arasında Türkiye yanında şu ülkeler de var.

Yeniden birleşen bir Almanya,

Yeniden önem kazanan Japonya,

Yükselen bir Brezilya,

Sağlam bir Meksika

Almanya’nın yeniden birleşmesi, büyümesi anlamına geliyor.

Japonya, yeniden önem kazanacak diğer bir rakip olarak görülmektedir.

BRICS ülkeleri içinde yer alan Brezilya, zaten yükseliş içindedir.

Sağlam Meksika ise ABD’nin İspanyol kökenli halkını kucaklayacak bir tehdit olarak görülmektedir.

ÇIKMAZ SOKAKTAKİ YENİ AMERİKA

ABD’nin işi zor. Bugün müttefikler arasında sayılan Türkiye, Almanya, Japonya, Brezilya ve Meksika’nın da Çin, Rusya, İran, Suriye, Irak, Hindistan ve diğer Asya ülkeleri ile aynı mevzide buluştuğunu düşünürseniz, ABD 21. Yüzyılda bir çıkmaz sokağın içine girmiştir.

Stratfor’un değerlendirmesinde “yeni” sıfatı çok geçiyor. Önümüze baktığımız zaman ABD’nin de yeni bir ABD olmak zorunda olduğu gözüküyor: Washington ABD’nin inişine yanıt oluşturacak yeni bir strateji ve yeni politikalar üretmek zorunda.

Doğu Perinçek / 16 Aralık 2015, Aydınlık