Dışişleri Bakanı Davutoğlu'ndan çok önemli açıklama

AİHM'in Kıbrıs Barış Harekatı'nı suç sayarak Türkiye'ye 90 milyon Avroluk rekor tazminat kararına Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Bakanlık Sözcüsü, "yanlışlık ve tutarsızlıklarla dolu" dediği kararın hukuki zemini olmadığına dikkat çekti. Açıklamada, kararın Kıbrıs müzakerelerine zarar vermemesini istendi.

AİHM'in 1974 Kıbrıs Barış Harekatı için Türkiye'yi rekor bir tazminatla 90 milyon Avro ödemeye mahkum etmesine, Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

Açıklama Dışişleri Bakanlığı'na yöneltilen bir soru üzerine yazılı olarak yapıldı. Bakan Davutoğlu yerine, Bakanlık Sözcüsü'nün ifadelerine yer verildi.

Davanın karara bağlandığı 2001 yılındaki açıklamayı referans gösteren Dışişleri Sözcüsü, bakanlığın görüşünün değişmediğini vurguladı.

Açıklamada, yanlışlıklar ve tutarsızlıklar içeren kararın, hukuki zeminden yoksun ve uygulanamaz olduğuna dikkat çekildi. Kararın müzakerelerin gerçekleştiği bir süreçte çıkmasına dikkat çekildi, müzakelerin karardan etkilenmemesi istendi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü

"Mahkemenin hakkaniyetten uzak ve yeni bir adli hata teşkil eden bu kararı, Türkiye’yi Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı müzakere edilmiş bir çözüm bulunması yönündeki kararlı tutumunu sürdürmekten alıkoyamayacaktır. Kararın BM Genel Sekreterinin İyi Niyet Misyonu çerçevesindeki çabaları zorlaştırmamasını umuyor ve tüm tarafları kapsamlı çözüm müzakerelerinin bir an önce başarıya ulaşmasına destek vermeye davet ediyoruz."

ulusalkanal.com.tr