Uzun Tunceli'de MİT-PKK ilişkisini inceliyordu

Öldürülen Ovacık Savcısı Murat Uzun'un eşi, yaptığı suç duyurusu için 'Dilekçemde çok ciddi kişi ve kurumlar hakkında çok ciddi iddialar yer alıyor' dedi. Aydınlık, Savcı Uzun'un, 'Tunceli'deki MİT-PKK ilişkisini araştırırken öldürüldüğü' bilgisine ulaştı

Uzun Tunceli'de MİT-PKK ilişkisini inceliyordu

Aydınlık

Suikasta kurban giden Tunceli’nin Ovacık ilçesi Cumhuriyet Başsavcısı Murat Uzun’un eşi Cihan Uzun, Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Cihan Uzun'un çevresine, "Dilekçemde çok ciddi kişi ve kurumlar hakkında çok ciddi iddialar yer alıyor. Bunları daha sonra açıklayacağım" dediği öğrenildi.

Lojmanının önünde silahlı saldırıya uğrayan ve 19 Eylül 2012'de yaşamını yitiren Savcı Uzun'un eşi, birkaç farklı suç duyurusu yaptı. Bu şuç duyurularından biri için dava açıldığı, ilk duruşmanın da 25 Ocak'ta Samsun Adliyesinde görülmeye başlanacağı öğrenildi.

'NASIL BARINIYORLAR' DEDİ

Aydınlık, savcının yakın çevresinden, suikastle ilgili suçlamanın MİT, Jandarma ve Emniyet'e yönelik olduğunu öğrendi. Bölge kaynakları da bu bilgiyi doğruladı ve şunları söyledi:

"Savcı Murat Uzun'la 2010 ortalarında tanıştık. Bana, 'PKK, Tunceli'de nasıl barınıyor, burası Kürt bölgesi değil. Elazığ, Bingöl, Erzincan, Muş gibi illerde mobil olarak faaliyet yürütürlerken burada kalıcılar. Kim koruyor bunları?' diye sordu. Daha sonra da bu konunun üzerine gitti."

İLİŞKİYİ YAKALADI

"Savcının son zamanlarda incelediği ana konu MİT-PKK ilişkisiydi. PKK'nın içinde olup hükümetle ilişkisi olan kişileri biliyordu. Derinlemesine ve beklemeli bir çalışma yürütüyordu. Ancak bu konuların üzerine gitmesi bazı kişi ve çevreleri rahatsız etmişti. Örneğin Tunceli MİT Bölge Başkanı ile arası iyi değildi. Jandarma ve Emniyet yetkilileri de bu durumdan rahatsızdı. Kendisine silah bile verilmemişti, kaçak silah kullanıyordu.

"İncelemesini yüksek sesle dile getirdiği de oldu. TİKKO'ya yapılan 2007 baskınında ölenlerin yıldönümü törenine, MİT'çilerin destek verdiğini saptadı. MİT'çiler, ilişkiyi sıcak tutmak için destek verdiklerini belirtse de Savcı Uzun, müdahale etti ve "Size ne!" diyerek tepki gösterdi."

ÖLÜM EMRİ VERİLDİ

"Çevresi kendisini uyardı, 'Üzerine gittiğin mesele hayatına malolabilir. Kurcaladığın merkez, sana zarar verebilir' diye. Savcı ise 'Bu işin üzerine gideceğim. İhtiyatlıyımdır. Ajitasyon yapmam. Bu oyunu bozmalıyım' yanıtını verdi. Ancak MİT, savcıya karşı örgütçüleri kışkırttı ve öldürülmesini sağladı. Tunceli'de PKK ile TİKKO birlikte hareket eder. Eylemi PKK üstlendi ama tetiği TİKKO'lular da çekmiş olabilir. Önemli bir not: Belli merkezler, savcının öldürülmesinde 'Kişisel davranışları ve özel hayatı etkili oldu' demek için çalışma yürütüyor. Kamuoyuna bu şekilde bir açıklama yapabilirler."

ulusalkanal.com.tr