Savcıdan şok iddia: Yardımcı pilot kasten düşürmüş olabilir

Fransa'da düşerek 150 kişiye mezar olan Almanya'ya ait yolcu uçağıyla ilgili peş peşe açıklamalar gelmeye başladı. Marsilya savcısı, uçağı yardımcı pilotun kasten düşürmüş olabileceğini açıkladı

Savcıdan şok iddia: Yardımcı pilot kasten düşürmüş olabilir

Fransa son yılların en büyük uçak kazasına sahne oldu. Almanya'nın resmi havayolu şirketi Lufthansa'nın ucuz uçuşlar yapan alt şirketi GermanWings'e ait Barcelona - Düsseldorf seferini yapan Airbus A320 tipi yolcu uçağı önceki gün 144 yolcu ve 6 mürettebatıyla düştü.

Fransa Başbakan'ı uçağın Alp dağlarına çakıldığını açıklarken Fransa Cumhurbaşkanı kazadan kurtulan olmadığını duyurmuştu. Aynı dakikalarda GermanWings şirketinden uçağın düştüğüne dair bir bilgi olmadığı açıklaması gelmişti.

Havacılık camiasında uçağın kalkışından düşüşüne kadar olan yaklaşık 40 dakikalık radar kayıtları hızla yayılırken, dünya televizyonları olayı son dakika bilgisi olarak geçmeye başladı.

Hava Trafik Kontrolörleri uçağın düşmeden önce transponder kodunu acil duruma ayarlamadığını ancak pilotların son anda acil durum deklare ettiklerini açıklamıştı. Radar kayıtlarında uçağın 27 dakikada tırmandığı irtifayı 8 dakikada indiği ve yaklaşık 2bin metre yükseklikteyken dağa çarptığı görülüyordu.

Radar kayıtlarına göre uçak düştüğü nokta dâhil rotasından hiç ayrılmadı. Bu, uçağın otomatik pilotun kontrolünde olduğunun bir kanıtı olarak değerlendirildi. Ancak çözülemeyen nokta uçağın 8 dakika içinde 9bin metre alçalması. Radar kayıtlarına göre uçak burun aşağı hızla alçalmaya başladı ve yaklaşık 700 km hızla dağa çarptı.

Kaza sonrası en büyüğü bir otomobil boyutunda olan parçalara ulaşmak saatler aldı. Cesetler ise tamamen paramparça oldu. Bulunan en büyük ceset parçası bir el çantası büyüklüğünde... Kimlik belirleme için bulunan parçalar dna testine tabii tutulacak. Bu çalışmanın aylarca sürebileceği belirtiliyor.

Uçağın iki kara kutusundan şu ana kadar sadece 'CVR' diye tabir edilen "Cocpit Voice Recorder" yani Kokpit Ses Kayıt cihazı bulunabildi. Cihazda yapılan ilk incelemede uçakta derin bir sessizlik olduğu açıklanmıştı.

Kazayla ilgili çalışmalar sürerken ortaya dikkat çeken bir açıklama geldi. Marsilya Savcısı "Görünen o ki yardımcı pilot uçağı kasten düşürmüş." dedi. Fransız yetkililere göre yardımcı pilotun adı Andreas Lubitz.

Ses kayıt cihazını inceleyen Fransız savcılar, Kaptan pilotun kokpitten ayrıldıktan sonra yardımcı pilotun kontrolü ele aldığını ve pilotun yeniden kokpite girişini engellediğini belirtti. Marsilya Savcısı, uçak irtifa kaybetmeye başlayınca uçağın içinden çığlık sesleri geldiğini ifade etti. Alman vatandaşı olan yardımcı pilotun uçağı kasten düşürerek 150 kişinin ölümüne sebep olduğu sonucuna varıldı.

Yardımcı pilotun 'aranan bir terörist' olmadığı belirtilirken, Almanya'dan yapılan açıklamada Marsilya savcısının yaptığı açıklamasının kendilerine mantıklı geldiği vurgulandı.

Enkazda aranan en önemli kalıntı uçağın teknik verilerini kaydeden Flight Data Recorder adı verilen kara kutu. Ancak bu kutu bulunsa bile elde edilecek veriler kazanın asıl sebebinin tam olarak anlaşılmasına imkân vermeyebilir.

Düşen Airbus tipi yolcu uçağı Almanya, Fransa ve İspanya başta olmak üzere Avrupa Birliğinin kendi ürettiği bir uçak. Grev nedeniyle zor günler geçiren Lufthansa Havayollarının borsadaki hisseleri, kazanın hemen ardından yüzde 4 oranında değer kaybetmişti.