İran'da önemli zirve

İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkelerin enformasyon bakanları İran'ın başkenti Tahran'da toplandı. Teröre karşı medya alanında yakınlaşmayı amaçlayan toplantının açılış konuşmasını İran Cumhurbaşkanı yardımcısı İshak Cihangiri yaptı. Cihangiri, Suriye meselesinin askeri yollar ile çözülmeyeceğini vurguladı. İslam İşbirliği Teşkilatı üyeliği askıya alındığı için Suriye toplantıya katılmadı.

Son günlerde Ortadoğu ve İslam coğrafyasında, terörizm, radikalizm ve şiddet iyice tırmanırken, İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkelerin bakanları ve temsilcileri İran’ın başkenti Tahran’da bir araya geldi.

Toplantının açılışında konuşan İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, Suriye'de yuvalanan terör gruplarına dikkat çekerek Suriyede sorunun askeri yolla getirilemeyeceğinin altını çizdi. Cihangiri, “Bölgedeki olaylar, Suriye meselesinin askeri yollar ile çözülmeyeceğini gözler önüne sermiştir, İran başından beri bu konunun çözümünün Suriye Halkı tarafından olacağını söylemektedir ve hâlâ aynı görüştedir”dedi.

Toplantıya, radikal dinci ve etnik temelli terör örgütleri ile mücadele eden Suriye katılmadı. Suriyenin İslam İşbirliği Teşkilatı üyeliği 2012 yılında askıya alınmıştı.

İslam İşbirliği Teşkilatına üye 57 ülkeden bakan ve temsicilerin katıldığı toplantıda Türkiye'yi Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin temsil etti.

Yakup Aslan-Tahran

ulusalkanal.com.tr