Gıda fiyatlarındaki artışa maliyet freni

Ramazan Ayı'nda marketteki gıda ürünlerinde fiyat artışı devam etti. Ramazan ortasında markette 27, üreticide ise 13 üründe fiyat artışı görüldü. Market raflarında zam şampiyonu patates oldu. Artan fiyatlar ile ilgili açıklama yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, girdi maliyetlerinin düşürülmesini istedi.

Gıda fiyatlarındaki artışa maliyet freni

Haber: Buse Gençtürk / Kamera: Tansev Kara

Salgının hızını sürdürmesi, Ramazan Ayı'nın başlaması ve düşmek bilmeyen girdi maliyetleri gıdadaki fiyat dalgalanmasına neden oldu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Nisan ayı ve Ramazan ortasına ilişkin üretici ve market fiyatlarını açıkladı. Değerlendirme için 6 ila 26 Nisan tarihleri arası baz alındı.

Markette en fazla fiyat artışı yüzde 45,51 ile patateste yaşandı.

Fiyatı en fazla düşen ürün markette lahana, üreticide ise ıspanak oldu.

Nisan ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 275 oranla yeşil soğanda oldu.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda ürünlerindeki fiyat artışının önlenmesi için girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini belirtti.

Bayraktar, ''Girdi fiyatlarının yüksekliğinden dolayı üreticimiz yeterince girdi kullanamayacağı için verim düşecek, üretim azalacak, maliyetler artacaktır. Üretici maliyetlerini düşürmeden insanımızın ucuz gıdaya ulaşması mümkün değildir'' dedi.

market zam artış fiyat artışı Gıda ramazan ayı