Prof. Dr. Hasan Ünal: Doğu Akdeniz'de Mısır'la iş birliği yapılmalı

Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal Halil Nebiler’in Ulusal Kanal’da sunduğu Televizyon Gazetesi programına konuk oldu. Ünal, programda Türkiye’nin Mısır ve İsrail’le olan ilişkilerini değerlendirdi.

Prof. Dr. Hasan Ünal: Doğu Akdeniz'de Mısır'la iş birliği yapılmalı

Mısır’ın El Hamra Gazetesi’nde Türkiye ile iş birliğinin gerekli olduğunu yansıtan haberi yorumlayan Ünal, “Mesele şu, Türkiye ile Mısır’ın kavgalı görüntüsünün iki devlete de faydası yok. Ne kadar güçlü olursanız olun eğer diplomasiyle gücünüzü desteklemezseniz çok maliyetli bir dış politika sürdürürsünüz.

Bizim Libya’daki anlaşmamızdan sonra Mısır ve İsrail’le anlaşmamız gerek. Özetle söylemek gerekirse Türkiye ve Mısır birbirlerine karşı faaliyette bulunmamalı. Doğu Akdeniz’den çıkarılan kaynak üzerine iş birliği yapmalı” dedi.

“Hükümete Desek Veren Basın Sistemli Değil”

Ünal, “Hükümete destek veren kanallar ve gazeteler kendilerine çeki düzen vermeliler. Hükümetin birçok sıkışık zamanında Rusya yanında ama hükümete destek veren gazetelere bakın, Rusya’yı soğuk savaşta kullanılmayan bir dille eleştiriyorlar. Hele hele Mısır’a dair nasıl eleştiriler yapıyorlar. Sistemli bir eleştirileri de yok. Bir başlıyorlar ezberle gidiyorlar” diyerek hükümete yakın basının dış politikalarda hükümetle ortaklaşamadığını söyledi.

“İsrail’le Doğu Akdeniz’de Birlikte Hareket Etmeliyiz”

Türkiye ve İsrail ilişkilerini de değerlendiren Ünal, “Bizim İsrail’le Doğu Akdeniz gibi hayati bir meselemiz var. Ayrıca özellikle silahlı kuvvetler olarak birlikte hareket etmemiz makul. Bizimle yakınlaşan İsrail’in Suriye’de PKK ve PYD ile ortak hareket etmemesine yol açar” dedi.

ulusal.com.tr

türkiye mısır doğu akdeniz hasan ünal