TEOG puanlarını artırmak için notları yükselten özel okullara ceza geliyor

TEOG puanlarını artırmak için öğrencilerin notlarını yükselten özel okullara ceza geliyor. Kanun tasarısına göre öğrencilerin notlarını şişiren okullar kapatılabilecek. Okul sahibi 5 yıl boyunca başka bir okul açamayacak.

TEOG puanlarını artırmak için notları yükselten özel okullara ceza geliyor

Bazı özel okulların TEOG başarısını artırmak için öğrencilerin notlarını şişirdiği yönündeki tespit üzerine Milli Eğitim Bakanlığı harekete geçti. Bundan sonra bu yönteme başvuran okullara yaptırım uygulanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı öğrenci notlarını şişiren özel okullarla ilgili soruşturma yürüttü. İlk olarak 40 ilde 200’e yakın okulun notlarda oynama yaptığını belirlerledi. Soruşturmada, öğrencilerin TEOG ortak sınavlarında aldığı notlarla, okul sınav notları arasındaki farklar mercek altına alındı.

Soruşturmayı derinleştiren Bakanlık “şişirilmiş not” araştırmasının 81 il genelindeki özel okullar da araştırıyor.

Mevcut mevzuatta, “şişirme not” uygulaması yapıldığı tespit edilen özel okullarda sadece öğretmene ve okul müdürüne para cezası verilebiliyordu. Milli Eğitim Bakanlığı, cezanın artırılması için yeni yasal istedi.

Türkiye Büyük Millit Meclisi'ne gönderilen yeni kanun tasarısına göre, okul sahibine de cezalar geliyor. Şişirme not uygulamasının yapıldığı okullarda, okulun sahibine asgari ücretin 20 katı kadar para cezası verilebilecek. Aynı durumun 3 kez tekrarı durumunda söz konusu kişinin kurum açma, işyeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilecek. Bu şekilde ruhsatı iptal edilen kurucu, 5 yıl geçmeden tekrar kurum açamayacak ya da başka bir kuruma ortak olamayacak.

ulusalkanal.com.tr