"Bizim için uygunsa Türkiye'nin yerli otomobil projesinde yer almak istiyorum"

Eliyle ve 3D programlarla araba tasarımları yapan, klasik arabalara tutkulu, atipik otizmli (asperger sendromu) 15 yaşındaki Mehmet Mesut Uygun, ünlü bir Türk araba tasarımcısı olmayı ve Türkiye'nin yerli otomobil projesinde yer almayı hayal ediyor.

Göz teması kurmaması ve seslerden korkması gibi durumları ailesinin fark etmesi üzerine 5 yaşındayken doktora götürülen Mesut'a genellikle bilim adamlarında nadir görülen bir hastalık olan, "asperger" olarak da bilinen atipik otizm ve savant teşhisi kondu.

Arabalara olan tutkusu ailesi tarafından fark edilen Uygun, doktorların da bir alana yoğunlaşarak kendini geliştirmesi yönündeki tavsiyeleri doğrultusunda henüz 8 yaşındayken araba çizimlerine başladı. Mesut, hata yapmayacak kadar kendisine güvendiği için bazı çizimlerini tükenmez kalemle yapma cesareti gösteriyor.

Ailesinin teşvikiyle gittiği kursta 3D programda çizim yapmayı öğrenen ve bunları 3D yazıcıda basan Uygun, ünlü bir Türk araba tasarımcısı olma hayaliyle çizimlerine devam ediyor. Yerli otomobil projesi bilgilendirme toplantısına da katılan Mesut'un en büyük hayali ise Türkiye'nin yerli otomobil projesine katkı sağlamak.

Mesut, dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Eski Bakanı Fikri Işık tarafından TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'ne davet edilerek, kendisine yerli otomobil konusunda bilgi verildi. Ayrıca TÜBİTAK tarafından Mesut'a çizim tableti de hediye edildi.

Dünyaca ünlü tasarımcılar ile Türk tasarımcılardan teşvik edici mektuplar alarak, davet üzerine yurt içindeki ve yurt dışındaki birçok araba fabrikasını ziyaret eden Mesut'un araba tasarımları birçok yerde sergilendi.

"Araba tasarımcısı olmak istiyorum"

AA muhabirine konuşan, asperger sendromlu 15 yaşındaki Mehmet Mesut Uygun, yaklaşık 7 buçuk senedir araba çizimleri yaptığını ve 100. Yıl Anadolu Meslek Lisesi'nde kaynaştırma eğitimine devam ettiğini söyledi.

Araba tasarımları yapmayı çok sevdiğini dile getiren Uygun, "Hem Maya, SketchUp ve Rhino programlarında 3D araba tasarımları yapıyorum hem de elle çiziyorum. Kendimi yavaş yavaş geliştiriyorum. Büyüyünce araba tasarımcısı olmak istiyorum." dedi.

"Araba tasarımlarıyla ilgili hedefin ne?" sorusunu ise Mesut, "Hedefim, işte hayırlısı. İleride ne olacak bilmiyoruz. Bizim için uygunsa Türkiye'nin yerli otomobil projesinde yer almak istiyorum." şeklinde cevapladı.

Dünyaca ünlü tasarımcılardan teşvik edici mektuplar alıyor

Baba Arif Sami Uygun, oğlu Mesut'a 5 yaşındayken yüksek fonksiyonlu otizm olarak bilinen asperger sendromu tanısı konduğunu ve aspergerin otizmin iyileşebilen türlerine dendiğini aktardı.

Asperger sendromuna sahip olanların çizim ve müzik konusunda yetenekli olduklarını ve bu tür yetenekli olanların da savant olarak adlandırıldığını belirten Uygun, dünyada savant sayısının çok az olduğunun bilindiğini kaydetti.

Mesut'un arabalara ilgisinin 5-6 yaşlarında başladığını ifade eden Uygun, "Önce çok basit çizimler yapıyordu. Sonra geliştirdikçe bunun arabaya olan ilgisini anladık. Ondan sonra üzerine gittik. Mesut'un doktoru da 'İlgilendiği bir alanda ısrar ederseniz iyileşme süreci hızlanır' dedi. Dolayısıyla hem bilgisayarla hem elle olan çizimlerine ilgi göstermeye başladık. Kendisinde de bir merak uyandı, biz de o merakı teşvik ettik." diye konuştu

Uygun, Mesut'un çizimlerini yurt dışındaki otomobil tasarımcılarına gönderdiğini ve onlardan "Biz de o yaşlarda böyle başlamıştık. Yeteneği var, devam etsin." şeklinde Mesut'u teşvik eden mektuplar aldıklarını ve birkaç büyük tasarımcıyla hala temas halinde olduklarını anlattı.

Mesut'un yurt dışındaki araba firmalarından davet aldığını ve 2-3 ülkedeki araba firmalarını ziyaret ettiklerini kaydeden Uygun, Türkiye'deki bütün otomobil firmalarını gezdiklerini belirtti.

"Çizimlerine gece 'ilham' gelince başlıyor"

Mesut'un çizimlerine gece 00.00'dan sonra başladığına dikkati çeken Uygun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zorlarsanız çizmez. Genelde şairlere ilham geldiği gibi 00.00'den sonra kendisi de 'Bana ilham geliyor' diyor. O zaman çizmeye başlıyor. İlk başlarda 'ilham' diyemiyordu, 'Bana ilhan geldiği zaman çiziyorum' diyordu. Dolayısıyla bu tür çocukları zorlamaya gelmiyor. İçinden geldiği zaman çiziyor. Mesut genelde sevdiği arabaları çiziyor. Değişik arabalar da çiziyor. Araba çizimlerinde kendine ait bir dünyası var. Her modeli de çizmeye çalışıyor. Bir endüstri tasarımcısı bana 'Saflığını korusun, saflığını çizimlerine yansıtsın.' demişti. Onun için biz çok müdahale etmiyoruz. Sadece neyi arzuluyorsa onu çiziyor."

3D tasarımlar yapabilmesi için oğlunu kursa gönderdiğini ve takı tasarımcısı ablasının da kendisine bu konuda destek olduğunu dile getiren Uygun, "O programlarla çiziyor. Printer var ufak da olsa, onunla çizdiklerini kendisi gerçek boyutlarıyla görüyor. Dolayısıyla biraz daha geliştirmiş oluyor kendisini." ifadelerini kullandı.

Mesut'un diğer özel çocuklar gibi özel eğitim aldığını belirten Uygun, yaklaşık 3 yıl önce Rehberlik Araştırma Merkezi'nden özel eğitim almasına gerek kalmadığı söylenmesi üzerine kaynaştıma eğitimine başladığını anlattı.

"Yerli otomobil projesine dahil olmak istiyor"

Oğlunun Türk otomobil tasarımcısı olmayı hedeflediğini vurgulayan Uygun, "Yerli otomobil projesine dahil olmak istiyor. Biz Mesut'u uygun görülürse yerli otomobil tasarımcısının yanına çırak olarak vermeyi düşünüyoruz." diye konuştu.

Seçim döneminde bazı cumhurbaşkanı adaylarının yerli otomobil projesini iptal etme yönündeki söylemlerine oğlunun çok üzüldüğünü anlatan Uygun, şöyle konuştu.

"Çünkü Mesut bu işe 5 yıldır emek veriyor. Yani Türkiye'deki 10 kişiden belki biri de Mesut'tur bu konuyla ilgilenen. Yerli otomobil projesi fikri ilk olarak Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından gündeme getirildiğinde 'bir babayiğit arıyoruz' dendiğinde ilk ortaya çıkanlardan biri de Mesut'tu."

Baba Uygun, asperger ve otizmli olup, müzik, resim, çizim gibi çeşitli yeteneklere sahip olan çocukların başarılarıyla gündeme gelmesinin bu tür çocuğu olan anne babalara umut verdiğini sözlerine ekledi.

türkiye otizm asperger sendromu