Bahçeli isyan etti! Hançerlendik
MHP, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun seçim hükümetinde yer alması için önerdiği bakanlığı, ihraç için disipline sevk edilen Tuğrul Türkeş’in kabul etmesinin şokunu üzerinden atarken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Sırtımızdan hançerlenmediğimiz yer kalmadı” değerlendirmesi yaptı.
Türkeş’in bakanlık teklifini kabul etmesini MHP hazmetmeye çalışırken, bu durumun MHP’ye etkileri masaya yatırıldı. Bahçeli, kurmaylarıyla yaptığı toplantılarda Türkeş’in bu tavrından dolayı kırgınlığını gizlemezken, ATP ve DYP’yle ilgili siyasi girişimlerde bulunduğunda kendisini Türkeş soyadından dolayı hoşgördüğünü anımsattı.
“Başbuğ’un emaneti” diyerek Türkeş’in yaptığı birçok yanlışı görmezden geldiğini ve MHP Genel Başkan Yardımcılığı koltuğunu emanet ettiğini belirten Bahçeli, serzenişini ise “Sırtımızdan harçerlenmediğimiz yer kalmadı” ifadeleriyle dile getirdi. Soğukkanlılığını koruyan Bahçeli, Türkeş’in bu tavrının MHP’nin izlediği stratejiyi etkilemeyeceğini, ilerleyen süreçte bundan taviz verilmeyeceğini belirtti. Parti tabanından iddia edildiği gibi bir kopma yaşanmamasının söz konusu olmadığını, bunu söyleyenlerin kendilerini kandırdığını dile getiren Bahçeli, Türkeş’in oy bazında Ak Parti’ye de bir katkısınn olmayacağını değerlendirdi.
Parti yönetimi de yaşanan gelişmeleri yakından izlemeye aldı. Yapılan ilk tespitlerde, “MHP seçimde AKP-HDP birlikteliği stratejisini uygulayacaktı, bu çöktü” eleştirisinin gerçeği yansıtmadığı yer aldı. MHP’deki kurmay toplantılarında şu belirlemeler yapıldı:
“Kendilerini kandırıyorlar, kimi alırlarsa alsınlar bu kabineye AKP ve HDP hükümeti olmuştur. MHP’den birilerini devşirerek bu görüntüyü değiştirme çabası bu gerçeği değiştiremez. MHP yine Ak Parti’nin HDP ile el ele verip PKK’nın meşrulaşması için çaba gösterdiğini, çözüm sürecinin yeniden ısıtılarak ülkenin bölünmesi sürecinin hızlandırılacağını, Ak Parti’nin üniter yapıdan vazgeçmek istediğini anlatacak. Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlarını çiğneyerek Başbakan’ı vesayet altına almasını, hele hele 17-25 Aralık yolsuzluk olaylarına bulaşmışların üzerine sonuna kadar gidileceğini MHP bu seçimlerde sonuna kadar halka antalacak.”
‘Arkası gelmez’
Yanıtı aranan sorulardan biri de “Türkeş’in bu hamlesinin arkası gelir mi” sorusu oldu. İlk değerlendirmeler, “Bunun arkası gelmez. Tuğrul Bey gibi Ak Parti’nin içimizden temas kurduğu başka isimler olduğunu sanmıyoruz” yönünde oldu. Türkeş’in soy isminin ağırlığının dışında parti tabanından kopmalara yol açacak bir hareket alanının bulunmadığı tespitini yapan MHP yönetimi, Ak Parti’nin de MHP tabanından oy kaymasını sağlamaktan öte, HDP ile aynı masada başbaşa kalma görüntüsünü perdelemek için “devşirme” girişiminde bulunduğu değerlendirmesini yaptı.
MHP yönetimine göre, Türkeş’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la CHP’li Deniz Baykal’ın 10 Haziran’da yaptığı görüşmeden 3 gün önce görüştü. Ancak o dönem Türkeş’in, “Böyle bir görüşme olmamıştır, asılsız ve iftiradır” savunmasını yapması ve “Başbuğ Türkeş’in mirası” olduğu gerekçesiyle Türkeş hakkında herhangi bir disiplin işlemi başlatılmadığı ifade edildi. Görüşmeyi Baykal’ın da bildiği kaydedildi.
Bu arada Bahçeli, pazartesi MYK’yı toplantıya çağırdı. MHP yönetimi, Türkeş’in ismini odasından, asansörden, resmi internet sitesinden tamamen sildi. Türkeş ismi, MYK listesinden de çıkarıldı. Odasındaki eşyaları danışmanları tarafından toplanan Türkeş, masasında babası Alparslan Türkeş’in yarım metrelik heykelini bıraktı.
‘Tuğrul Bey sorumluluk üstlendi’
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, önceki akşam TRT haber’de katıldığı televizyon programında gündeme dair soruları yanıtlarken, Türkiye’nin seçime gitmek zorunda kalmasının özellikle MHP’nin uzlaşmaz tavrı, her tarafa duvar örmesi sebebiyle ortaya çıktığını söyledi.
Akdoğan Tuğrul Türkeş’in bakanlık teklifini kabul etmesiyle ilgili olarak da, “Tuğrul Bey, devlet adamı vasfına uygun bir şekilde, anayasal zorunluluğun gereği olarak o siyasi sorumluluğu üstlenmiştir, doğru olanı yapmıştır. Ona karşı böyle yargısız infaz gibi üzerine gidilmesi, linç kampanyası başlatılması... Bu asıl sorundur” dedi. HDP’yi kabineye sokan şartları hazırlayanın, bunun siyasi vebalinin MHP’ye ait olduğunu belirten Akdoğan, “Yani, MHP erken seçime bir şekilde destek verseydi, Sayın Bahçeli, Sayın Başbakanımızla görüşmesinde çok açık söyledi. ‘Meclis’e seçim önerisini getirirseniz, biz katılırız ve ‘hayır’ deriz’. Seçim hükümetine de girmiyorsunuz. Ne olacak o zaman? Sizin bu tavrınız, her şeye karşı çıkan, olumsuz bakan tavrınız buna sebep oldu” diye konuştu.
Bingöl de MHP’yi suçladı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, Tuğrul Türkeş’in seçim hükümetinde yer alma kararını, “Özellikle 7 Haziran seçimi sonrasında Bahçeli ve MHP yöneticilerinin ortaya koyduğu olumsuz tavır bugün hangi noktaya geldi hepimiz görüyoruz” diye değerlendirdi. (milliyet)