Cerattepe'de karar günü

Türkiye’nin en büyük çevre davası olan Artvin Cerattepe'deki madencilik faaliyetleriyle ilgili karar duruşması yarın görülecek. Rize İdare Mahkemesi'nde görülecek dava öncesi Artvin Valiliği, miting ve basın açıklaması gibi eylemleri yasakladı. Emniyet güçleri Rize ve Artvin'de geniş güvenlik önlemleri aldı.

Cerattepe'de karar günü

Türkiye'nin en büyük çevre davası olan Cerattepe'de yarın karar günü.

Rize İdare Mahkemesi Cerattepe'deki madencilik faaliyeti için verilen "ÇED olumlu" raporunu iptal etmişti. Maden şirketi ise 2 Haziran 2015’te yeniden "ÇED Olumlu" kararı almıştı.

Bu gelişmeler üzerine 751 kişi ve 61 avukat, Rize İdare Mahkemesi’ne giderek, "ÇED olumlu" raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Türkiye’nin en büyük çevre davasını açtı.

14 Mart’ta bölgede bilirkişi heyeti inceleme yaptı. Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda, 'yıllık 500 bin ton çıkartılacağı öngörülen cevherin kapalı kabinli teleferikle taşınması halinde çevreye zararlarının azalacağı ve ara katlı üretim yöntemi ile heyelan riski oluşmayacağı’ belirtildi.

Rize İdare Mahkemesi, Cerattepe’deki madencilik faaliyetleri için tarafları son kez dinleyeceği karar duruşması için 19 Eylül tarihine gün verdi.

Rize'de görülecek mahkeme öncesi Artvin Valiliği, il genelinde miting ve basın açıklaması gibi eylemleri yasakladı.

19 Eylül tarihinde yapılacak olan Cerattepe davası öncesi sanat ve siyaset dünyasından bazı isimler ile çeşitli gruplardan Artvin halkına destek mesajları geldi.

Siyasiler, sanatçılar ve Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı, "Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez’, "Cerattepe doğmamış çocukların geleceğidir. Certtape’ye dokunmayın" mesajları yayınladı.

Bu arada Rize ve Artvin’de polisin, çevre kentlerden gönderilecek ekiplerle takviye edileceği ve duruşma için geniş güvenlik önlemleri alacağı belirtildi.

Polis ekiplerinin, Cerattepe davasına müdahil olanların dışındaki kişi ya da grupların Rize’ye girişine izin vermeyeceği öğrenildi.

Yeşil Artvin Derneği ise duruşma öncesi maden şirketinin kamuoyunu yanıltma, tehdit ve korkutma çabalarının artttığını ifade etti.

Artvin’in Güneybatısındaki Kafkasör Yaylası ile Cerattepe ve Genya Mevkisi 1250 metre yükseklikte yer alıyor. Turizm Merkezi olan Kafkasör Yaylası, Karadeniz’in doğal yaşlı ormanlarını barındırıyor.

25’i endemik 2 bin çeşit bitki türü ile vaşak, karaca, boz ayı gibi yaban hayvanlarının yaşam alanı olan bölge, yırtıcı kuşların ülkemizden geçen 2 ana göç yolundan birisi. Artvin’in içme suyu kaynaklarını da barındıran Kafkasör Yaylası görülmeye değer doğal güzelliklere sahip.

ulusalkanal.com.tr