Sarraf'ın yalısına "yıkım" raporu

Amerika'da tutuklu bulunan İran asıllı iş adamı Rıza Sarraf'ın Kanlıca'daki yalısına ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı. Beykoz 1. Asliye Ceza Mahkemesi'ne sunulan raporda, imar mevzuatına aykırı kısımların yıkılması gerektiği belirtildi.

Sarraf'ın yalısına "yıkım" raporu

İstanbulKanlıca'daki yalılarında, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırı tadilat yaptırdığı iddiasıyla Rıza Sarraf ve eşi Ebru Gündeş Sarraf hakkında açıklan davada bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu. Raporda, yalının imar mevzuatına aykırı kısımlarının yıkılması gerektiği dile getirildi.

Rıza Sarraf ve Ebru Gündeş'in 3'er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davaya sunulan bilirkişi raporu raporunda, şüphelilerin 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'na aykırı hareket ettikleri belirtildi.

Yapıdaki imar mevzuatına aykırı kısımlarının tıraşlanması kanaatinde olunduğu ifade edildi.

Raporu, sanat tarihçisi, inşaat yüksek mühendisi ve yüksek restoratörlerin bulunduğu bir birlikişi heyeti hazırladı. İstanbul Boğazı'nın yalılarının bulunduğu kıyı şeridinin özgün bir mimari ve tarihi kimliğe sahip yasa ve kanunlar ile koruma altına alınmış özel bir alan olduğu belirtildi.

Bu yalılarda yapılacak restorasyonun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurullarınca incelenip onaylanacak restorasyon projelerine uygun olması gerektiği vurgulanan raporda, Gündeş ve Zarrab'ın bu kurala uymadığı anlatıldı.

ulusalkanal.com.tr

istanbul amerika beykoz rıza sarraf kanlıca yalı