Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Türkiye-Suriye savunma sanayii işbirliği anlaşması imzalamıştı

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Türkiye-Suriye savunma sanayii işbirliği anlaşması imzalamıştı

Suriye heyetinin üyesi olan, Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, Suriye-Türkiye ilişkilerinde geçmişte de önemli bir rol oynadı.

Karataş, 27 ile 30 Nisan 2009 tarihleri arasında TÜYAP Beylikdüzü İstanbul’da düzenlenen IDEF-09 (Uluslarası Savunma Sanayi Fuarı) Türkiye-Suriye savunma sanayii anlaşmasını Türkiye adına imzalayan komutan. Karataş, bu dönemde Milli Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görev yapıyordu.

Anlaşma, Suriye Savunma Bakanı Hasan Türkmani ve Türk Savunma Bakanı Vecdi Gönül huzurunda imzalanmıştı.

İki ülke arasında savunma sanayiine ilişkin yapılan alış ve satışların hukuki altyapısı, bu anlaşma sayesinde oluşmuştu.

Anlaşmanın imzalanması, dostluk ilişkilerini kamuoyuna sergilemek için özel olarak basın huzurunda gerçekleşmişti. O dönemde meclisten geçen yasaların 10%’u Suriye ile işbirliğine dairdi.

ABD’nin Türkiye’deki Savunma İşbirliği Ofisi Başkanı Hava Tümgeneral, anlaşmanın imzalanmasından sonra heyecanlanarak, ayrıntıları hakkına bilgi almak için yoğun çaba sarf etmişti.

Suriye Savunma Bakanı, Türkmen kökenli Hasan Türkmani (Türkmenoğlu), kriz esnasında Genelkurmay binasına düzenlenen bir saldırıda hayatını kaybetmişti.

Beyazıt Karataş, İsmail Hakkı Pekin başkanlığında görüşmeler için Şam’a hareket eden Vatan Partisi heyeti üyesi. Ziyaret, 18 ile 21 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek.