İşten çıkarma yasağına yeni düzenleme

Salgın nedeniyle işten çıkarmanın yasak olduğu 2020'de 176 bin 662 işçi Kod-29 maddesi ile işten atıldı. Ahlak ve iyi niyet kurallarını ihlal ettiği öne sürülen bu işçiler ne tazminat alabildi ne de İşsizlik Fonu ödemelerinden yararlanabildi. SGK durumun suistimal edilmemesi için harekete geçti. SGK, işten çıkarma gerekçeleri için farklı kodlar kullanılacağını açıkladı.

İşten çıkarma yasağına yeni düzenleme

Haber: Seda Akyüz - Kamera: Tansev Kara

SGK, Kod-29 kodu ile yapılan ten çıkarma bildirimlerinde değikliğe gitti. İş yerinde kurallara uymayan hallerin tamamı için ayrı ayrı kod verilecek.

Salgın nedeniyle işten çıkarmalar bir yıldır yasak. İşten çıkarma yasağında İş Kanunu’nun 25’inci maddesi yani ahlak ve iyi niyet kurallarının ihlali ise kapsam dışı bırakıldı.

Yasağa rağmen bu dönemde yine de işverenin iş akdini sonlandırdığı binlerce işçi oldu.

2018’de 233 bin 430, 2019’da 194 bin 524, 2020’de ise 176 bin 662 kişi işten çıkarıldı.

Bu işçilerin sözleme feshi nedeni de ahlak ve iyi niyet kurallarının ihlali yani Kod-29 olarak SGK’ya bildirildi. Bu nedenle bu işçiler ne kıdem tazminatlarını alabildi ne de İşsizlik Fonu ödemelerinden faydalanabildi.

Bazı iş yerlerinde özellikle örgütlenmenin önüne engel koyan işveren emekçilerin bu kodla işine son verdiği için mağduriyetler yaşandı. Bir başka işe girişte sıkıntı yaratan Kod-29’un kullanımına ilişkin SGK'dan kritik bir karar geldi.

SGK ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerin tamamı için ayrı ayrı kodlar belirledi. Açıklamada, fesih nedenlerinin tamamının Kod-29 ile yapılmasının belirsizliğe yol açtığını ifade etti:

- Yapılan değişiklik ile ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerin tamamı için ayrı ayrı kodlar belirlenmiştir. Böylelikle mazeretsiz devamsızlık hali ile hırsızlık gibi birbirinden farklı fesih sebeplerinin farklı bildirim kodları ile yapılması sağlanarak, olası sorunların önüne geçilecektir.

yasak sosyal güvenlik kurumu sgk salgın işten çıkarma işsizlik fonu suistimal Kod29