Yağmayan yağmur çiftçinin sırtında kambur
Türkiye kurak bir kış geçiriyor.Son yağışlar sevindirse de, toplam yağış oranları düşük. Yurt genelinde baraj doluluk seviyeleri ise korkutuyor. Ancak Adana ve çevresinde bu durum farklı. Ulusal Kanal'a konuşan Devlet Su İşleri 6. Bölge Müdür Yardımcısı Bekir Pehlivan, ''Havzalarımızda beklenen yağışlarla sorunumuz kalmayacak'' dedi.
Haber : Yalçın Semir Akarsu
Ülke genelinde etkili olan kuraklık, Adana’da da etkisini gösteriyor. Baraj doluluk oranlarında şimdilik sorun olmasa da, yağmayan yağmur çiftçinin sırtında kambur. Çünkü maliyetlere sulama giderleri de ekleniyor.
Devlet Su İşleri 6. Bölge Müdür Yardımcısı Bekir Pehlivan Ulusal Kanal’a konuştu. Adana bölgesinde su sorunu olmadığını belirtti:
- Adana'daki durum ne sıkıntılı bir durum olacak mı önümüzdeki günlerde buna ilişkin değerlendirmeniz nedir?“ Seyhan Havzasında yüzde 80 doluluk oranına ulaşmış durumdadır. Seyhan Barajı’nda şuanda işletme programımızın 2.5 metre üzerindeyiz. 100 Milyon metreküp depolama yapmış durumdayız. Kuraklığa karşı.
DSİ 6. Bölge Müdürlüğü Adana, Hatay, Mersin ve Osmaniye illerinden sorumlu.Bekir Pehlivan şimdilik, Tahtaköprü ve Mehmetli Barajları dışındaki barajlarda sorun olmadığı belirtti:
- 4 ilimizdeki depolama tesislerimizdeki doluluk oranı yüzde 68. Geçen sene bugün bu oran yüzde 75 idi. Yüzde 7'lik bir düşüş var ancak; bu havzalar bazında baktığımız zaman, Aşağı Seyhan Havzası’nda, Aşağı Ceyhan Havzası’nda, Doğu Akdeniz Havzası’nda bir sorun görünmüyor. Asi Havzası’nda bir problemimiz görünüyor. O da beklenen yağışlarla inşallah bu problemi de kısıtlı bir sulama ile atlatmayı hedefliyoruz.
Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde kuraklıkla mücadele edildiğini hatırlattı Bekir Pehlivan. 2023 yılında bitirilmesi planlanan yer altı barajlarının önemine değindi:
- Yer altı barajları bunlar daha çok böyle kurak periyotlarda sulamaya açılmış olan alanlarda su takviyesi yapılması için planlanmış barajlarımızdır. Bu barajlarımızın sayesinde yerin altındaki suyu da toplayıp, depolayıp ve bunları da sulamaya vereceğiz. Biliyorsunuz Tarım Bakanımız bu yılı sulama yılı olarak ilan etti. Dolayısıyla DSİ'nin ödenekleri de 2 kat artmış durumda. Yaklaşık bir 200 bin hektar alanın bu sene işletmeye açılacağı öngörülmüş durumdadır.