Sağlık turizminde 31 ülkeye kapılar açılıyor

Türkiye, sağlık turizmi kapsamında 20 Mayıs'tan itibaren 31 ülkeden gelecek hastalara kapılarını açıyor. Hastalar, Kovid-19 ile mücadele kapsamında alınan önlemlerle Türkiye’ye giriş yapacak. Uzmanlar kapıların yeniden açılmasının döviz getirisi açısından olumlu olduğuna dikkat çekiyor.

Sağlık turizminde 31 ülkeye kapılar açılıyor

Türkiye, normalleşme sürecinde sağlık turizmi için kapılarını yeniden açıyor.

Sağlık Bakanlığı, sagˆlık turizminin yeniden başlayacağını duyurdu. Bu kapsamda 20 Mayıs'tan itibaren 31 ülkeden gelecek hastalar kabul edilecek. 31 ülke arasında Afrika, Avrupa, Asya ülkeleri yer alacak. Sağlık turizmi yapan turizmciler gelişmeyi olumlu değerlendirdi.

Gelecek hastalar, Kovid-19 ile mücadele kapsamında seyahat, ulkeye giriş transfer ve izolasyonu gibi kurallara uyacak. Hastalardan ön onay için istenen bilgi ve belgeler Uluslarası Sağlık Hizmetleri AŞ tarafından yayımlanacak.

Bir hasta ile birlikte en fazla iki refakatçinin u¨lkeye giris¸ine izin verilecek. Uçaklarda sıkı önlemler alınacak. Kara yolu ile sınıra gelenlerin araçları yurda alınmayacak.

Kişilerin son 48 saat içinde yapılmış ve sonucu negatif çıkmış Kovid-19 testlerinin sonuç belgesi istenecek. Test yaptıramayanlara sınır kapılarında test uygulanabilecek. Gelenlerin hiçbir yerde konaklama yapmadan doğrudan hastanelere ulaşmaları sağlanacak. Uluslararası sağlık hizmeti veren bu hastanelerde gelen hastalar için bir kat ayrılacak.

Ortopedi ve travmatoloji, genel cerrahi, çocuk cerrahisi, üroloji ve göz hastalıkları gibi alanlarda hasta alınacak. Kardiyoloji, kalp ve damar cerrahisi, organ nakli ve kemik iligˆibölümlerine başvuracak hastalar da kabul edilecek.

Seyahat sırasında yapılması gerekenler kapsamında hava yolu ulaşımını kullananlar için alınacak tedbirler şöyle:

  • Uçağa biniş sırasında Kovid-19 klinik bulguları (öksürük, ateş gibi) olan hasta ve yakınları uçağa alınmayacak.
  • Uçağa biniş anından itibaren tüm yolcuların uçuş boyunca tıbbi maske takması sağlanacak, nemlendikçe değiştirilmesi konusunda yolcular bilgilendirilecek. 3 saatte bir maske yenilenecek. Yeni maske takılırken eller el antiseptiği ile temizlenecek.
  • Uçakta yolcuların üçlü oturma düzeninde orta koltuklar boş bırakılacak şekilde arka arkaya, ikili oturma düzeninde ise yanları boş bırakılarak arka koltuktaki yolcu ile çapraz şekilde oturtulmaları sağlanacak.
  • Uçağın arka iki sırasındaki koltuklar sağlık nedeniyle tıbbi maske takamayan veya seyahat sırasında belirti gösteren yolcular için kullanılmak üzere boş bırakılacak.
  • Sağlık nedeniyle tıbbi maske takamayan yolcular en arka koltuklara birbirleri arasında en az bir metre mesafe olacak şekilde oturtulacak.
  • Kabin görevlileri tıbbi maske takacak. Maskeler nemlendikçe veya her 3 saatte bir yenilenecek. Yeni maske takılırken eller el antiseptiği ile temizlenecek.
  • 4 saatten kısa süreli uçuşlarda yiyecek ve içecek servisi yapılmaması tercih edilecek.
  • 4 saatten uzun süreli uçuşlarda ise bir metreden yakın mesafede oturan yolcuların aynı anda maskelerini çıkarmalarını önleyecek şekilde yiyecek ve içecek servisi yapılacak.
  • Uçak içinde her bir yolcu için içerisinde en az 3 tıbbi maske ve el antiseptiği bulunan sağlık kiti verilecek. Uçak tuvaletlerinde de el antiseptiği bulundurulacak.
  • Uçuş boyunca kabin görevlileri tarafından yolcularda hastalık belirtisi olup olmadığı gözlenerek hastalık belirtisi olan bir yolcu saptanması durumunda, pilot tarafından vakanın durumu hakkında derhal kuleyle irtibata geçilecek ve kule tarafından olay hava limanı sağlık denetleme merkezine-havalimanı operasyon merkezine bildirilecek.
  • Tüm yolcular, yolcu iletişim bilgi kartı dolduracak. Her yolcunun iki ön, iki arka ve iki yan koltuk yolcu bilgisi alınacak. Sağlık denetleme merkezi vakayı uçakta değerlendirerek İl Sağlık Müdürlüğü ve 112 Komuta ve Kontrol Merkezine bilgi verecek. Ulusal ve Uluslararası Sivil Havacılık otoritelerinin ve kuruluşlarının önerdiği bulaşıcı hastalıklara yönelik prosedürler uygulanacak.

HABER: BUSE GENÇTÜRK

ulusal.com.tr

sağlık turizmi