FETÖ bu ülkelerde darbe yapabilir

“FETÖ yakın gelecekte Kırgızistan, Türkmenistan ve Kenya’da darbe yapabilecek güce erişecek.” Bu çarpıcı iddia Bilkent Üniversitesi’nde yapılan bir akademik çalışmasında yer alıyor. FETÖ’nün başta Orta Asya ve Afrika ülkeleri olmak üzere çok sayıda ülkede gücünü ve ivmesini sürdürdüğü belirtilen araştırmaya göre, FETÖ, söz konusu ülkelerde yönetimleri değiştirebilecek gücü olabilecek.

15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişimi bastırıldı, bu yapının uzantıları Türkiye’den temizlenmeye devam ediyor. Peki, FETÖ’nün uzun yıllar büyük yatırımlar yaptığı, okullar açtığı yabancı ülkelerde FETÖ yapılanması ne durumda?

FETÖ’nün özellikle Orta Asya ve Afrika ülkelerinde sahip olduğu yapılanmanın, bazı ülkelerde ciddi bir bürokratik güce ulaşmasını sağladığı öğrenildi.

Ulusal Kanal’ın ulaştığı Bilkent Üniversitesi bünyesinde hazırlanan akademik bir araştırmaya göre Orta Asya ülkeleri Kırgızistan ve Türkmenistan ile Afrika ülkesi Kenya’da FETÖ, ciddi bir milli güvenlik tehdidi haline gelmiş durumda.

FETÖ’nün Kırgızistan ve Türkmenistan’da 12 yıl, Kenya’da ise 16 yıl sonra ülke yönetimlerini değiştirecek bürokratik olanaklara sahip olacağı belirtiliyor.

Akademik araştırmaya göre, FETÖ, son 20 yıllık ivmesini önümüzdeki 20 yılda da sürdürdüğü takdirde Afrika’dan Orta Asya’ya, Balkanlardan ve Okyanusya’ya kadar çok sayıda ülkede ciddi bir tehdit unsuru olabilir.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda vurguladığı FETÖ tehdidi, bilimsel araştırmalarla da doğrulanıyor.

FETÖ’nün özellikle siyasi, ekonomik ve ideolojik boşluk yaşayan, yoksullukla mücadele eden az gelişmiş ülkelerde ciddi bir bürokratik birikime sahip olduğu göze çarpıyor.

Nitekim, FETÖ’nün Kırgızistan, Türkmenistan, Kazakistan ve Tacikistan’daki varlığı 30 yıla yakın bir geçmişe dayanıyor.

FETÖ okullarının en önemli özelliği, uluslararası eğitim veren ve yoksul ülkelerin en güçlü ailelerin çocuklarına hizmet veren kurumlar olmaları.

FETÖ okullarının yapısı, ABD’nin 19. yüzyılın sonlarından itibaren Dünya’nın birçok noktasında açtığı misyoner okullarına çok benziyor.

Bu benzerlik, FETÖ yapılanmasının bu düzeneği oluştururken ABD’den adlığı lojistik ve fikirsel desteği deşifre ediyor.

Bu yapının okullarından çıkan öğrenciler, o ülkelerin en önemli kurumlarına kolayca yerleşiyor ve mevki sahibi oluyor.

Türkiye’nin FETÖ’nün güçlü olduğu ülkeler başta olmak üzere, bu yapıya ilişkin tüm ülkeleri uyardığı biliniyor.

ulusalkanal.com.tr