Küresel salgın engel olamadı: İzmir üretiyor, ihracat artıyor

Bütün dünyayı etkisi altına alan ve yaşamın her alanını etkileyen korona virüse rağmen İzmir, 202 bin ton tarımsal ürün ihracatını 320 bin tona yükseltti.

Küresel salgın engel olamadı: İzmir üretiyor, ihracat artıyor

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, İzmir’in tarımsal ürün ihracatı ilk 6 aylık verileri açıkladı. 2019 yılının ilk 6 ayında 202 bin ton tarımsal ürün ihracatı gerçekleşirken bu sayı 2020’nin ilk yarısında 320 bin ton oldu.

Mustafa Özen, “2019 yılının ilk 6 ayına baktığımızda bu limandan yaklaşık 202 bin ton tarımsal ürün ihracatı gerçekleşmiş. Bu yılın aynı döneminde ise tüm dünyayı etkisi altına alan ve yaşamın her alanını etkileyen korona virüse rağmen bu rakamı 320 bin tona çıkarmanın haklı gururunu yaşamaktayız” dedi.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen kamuoyu ile şu bilgileri paylaştı:

- “2019 yılının ilk yarısında İzmir’den yaklaşık 128 bin ton bitkisel ürün, 45 bin ton da hayvansal ürün ihracatı yapıldı. Rakamlara bakıldığında yüzde 65 oranında bir artış gerçekleşti.”

- “Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Yaş Meyve ve Sebze, Meyve Sebze Mamulleri, Kuru Meyve ve Mamulleri, Fındık ve Mamulleri, Zeytin ve Zeytinyağı, Tütün, Süs Bitkileri ve Mamulleri kalemlerinde gerçekleştirdiğimiz Bitkisel Ürünler ihracatımızda 2020 yılı ilk yarısında 1.508.899.020 USD değer elde ettik”

- “Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67 oranında artış sağlandı”

- “Su ürünleri ihracatında da İzmir en önemli nokta. Yetiştiricilik yoluyla elde edilen Çipura, Levrek, Granyöz, Alabalık ve Orkinos, Avcılık yoluyla elde edilen Deniz Patlıcanı, Ahtapot, Sübye, Çinekop, Mezgit, Karides, Gümüş Balığı, Deniz Salyangozu ve Midye ihracatı gerçekleştiriyoruz. Orkinos ihracatının yüzde 100’ü ilimizden yapılıyor. Ayrıca Türkiye’nin ilk midye dolma ve balık döner ihracat izni verilen firmaları da ilimizde bulunuyor.”

- “İzmir ihracatının bir diğer önemli kalemi olan Tohum, süs bitkileri, meyve / asma fidan ve üretim materyali ile sebze ve çilek fideleri ihracatını da değerlendiren Özen, “20.933.305 USD olan üretim değerimiz bu yıl 16.937.579 USD. 2020 yılı ikinci yarısında bu rakamda da 2019 yılını geride bırakacağımızı düşünüyoruz.”

ulusal.com.tr

izmir pandemi ihracat