YSK seçim yasaklarını açıkladı

Yüksek Seçim Kurulu 31 Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlere dair propaganda serbestliği ve seçim yasaklarına ilişkin esasları belirledi. Resmi gazetede yayımlanan esaslara göre; 1 Ocak 2019'da başlayacak propaganda süreci 30 Mart'ta sona erecek. Seçim kurul aldığı kararla 32 ilde oy kullanma saatlerini de değiştirdi.

İlgili esaslara göre, siyasi partiler ve bağımsız adaylar 1 Ocak ila 30 Mart 2019 tarihleri arasında yazılı basında, ilan ve reklam yoluyla propaganda yapabilecek. Aday ve partilere ilişkin tanıtıcı nitelikte broşür, el ilanları, parti bayrağı, poster, afiş veya ses ve görüntü içeren CD, DVD gibi her türlü yayın dağıtmak serbest olacak.

Bu tarihler arasında yine seçim bürolarına, kapalı yer toplantı yerlerine veya araçlara parti bayrağı, afiş, poster, pankart ve benzeri malzemeler asılabilecek. İnşaat halindeki yapı, fakülte ve öğrenci yurtlarına siyasi partilere ya da adaylara ait malzemeler asılamayacak. Yurttaşların cep telefonuna ve e postasına görüntülü, sesli veya yazılı mesaj göndermek de yasak olacak.

Propagandalarda Türkçe'nin yanı sıra farklı dil ve lehçeler de kullanılabilecek.

Hangi meydanlarda toplu olarak sözle propaganda yapılacağı ilçe seçim kurullarınca belirlenecek. Siyasi partiler en geç 11 Mart 2019 Pazartesi yararlanmak istediği mitin alanlarını ve tarihini yazılı olarak ilçe seçim kuruluna iletecek. Seçim kurulları ise en geç 12 Mart Salı günü başvuruları karara bağlayacak.

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Giresun, Sivas, Trabzon, Van, Bayburt ve Şırnak'ın da aralarında olduğu 32 ilde oy kullanma işlemi saat 7 ila 16 arasında olacak.

Diğer illerde ise oy verme işlemi 8 ila 17 arasında yapılacak.

ulusal.com.tr

ysk yüksek seçim kurulu