ABD tırları Suriye'den çıkmaya başladı

Amerikan askerleri Suriye'den çekiliyor. Amerikan Başkanı Donald Trump, "Askerlerimizin eve dönme zamanı geldi" dedi. Çekilmenin sürpriz olmadığını söyledi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Kararın Türkiye'ye iletildiği" duyruldu. Amerikan güçlerinin bölgeden 100 güne kadar çekileceği belirtiliyor. Diğer yandan Donald Trump'a Amerika içinden tepkiler yükseliyor.

ABD Başkanı Donald Trump Suriye'den çekilme kararını böyle açıkladı. Konuşmasında "IŞİD'i yendik" dedi. Ve dönüş başladı.

Trump son attığı twitte Suriye'den çekilme kararının sürpriz olmadığını ve eve dönme vaktinin geldiğini söyledi. "Rusya, İran, Suriye ve diğerleri DEAŞ'ın yerel düşmanları." diye de ekledi. "Artık savaşma sırası diğerlerinde..." yorumunu yaptı.

İlk olarak YPG/PKK'ya silah taşıyan onlarca tır, ülkeden ayrılmaya başladı. Dönüş için elektriğin kesildiği gece saatlerini seçildi. Tırların konvoy halinde, bir kısmının üstü kapalı, bir kısmının ise açık olduğu görüldü.

ABD'nin Suriye'den çekilme kararı önce Amerikan medyasında gündeme geldi. Kısa süre içinde de Trump bir twit attı. "Başkanlığım döneminde Suriye'de bulunmamızın tek nedeni olan IŞİD'i yendik." ifadesini kullandı. Bu paylaşımın ardından Washington'dan da teyit geldi. Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders'ın yaptığı yazılı açıklamada; "IŞİD'le mücadelenin yeni evresine girmekle beraber ABD askerlerini geri çekmeye başladık." dedi.

Beyaz Saray'da düzenlenen Suriye brifinginde Trump'la Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sık sık görüştükleri belirtildi.

Cuma günkü telefon görüşmesinde ABD Başkanı'nın asker çekecekleri konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bilgi verdiği belirtildi. Çekilme kararı sonrası Ankara-Washington hattında telefon görüşmesi yapıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo ile görüştü. Görüşmede, ABD'nin Suriye'deki askeri birliklerini çekme kararı ele alındı.

Brifingde ayrıca çekilme takviminin Pentagon tarafından belirleneceği de açıklandı. Pentagon çekilmeyi doğrularken "IŞİD'le mücadele kampanyası bitmedi" dedi. Pentagon sözcüsü Dana White, "Müttefiklerimizle çalışmaya devam edeceğiz." vurgusu yaptı.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı personelinin 24 saat içinde Suriye'den ayrılacağı öne sürüldü. Amerikan askerlerinin ülkeden çıkışının ise 60 ila 100 gün içerisinde sona ereceği belirtiliyor.

Bu arada Trump yönetiminin kararına Washington'dan tepkiler yükseldi. Trump'ın partisi Cumhuriyetçiler'den senatör Lindsey Graham, "ABD'nin Suriye'den askerlerini çekmesi Rusya, İran, Esad ve IŞİD için büyük bir kazanım olur" dedi. Bir başka Cumhuriyetçi senatör Marco Rubio ise hamleyi büyük hata olarak tanımladı.

ABD Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü YPG/PKK'nın konuşlandığı alanda 15 askeri üsse sahip. Bölgede yaklaşık 2 binin üzerinde ABD askeri bulunuyor.

ulusal.com.tr

abd suriye Tır çekilme