Piyasalarda 'Brexit' şoku

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma kararı vermesi dünya piyasalarında deprem etkisi yarattı. Özellikle Avrupa Borsalarında yüzde 12’ye varan düşüşler yaşandı. Türkiye de çalkantıdan etkilenen ülkeler arasındaydı. Sadece borsa bir günde yüzde 4 değer kaybetti. Uzmanlar bu çalkantıların Gümrük Birliği’nden çıkmak için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyor.

Birleşik Krallık’ta referandum sonuçlandı, halkın yüzde 52’si "Avrupa Birliği’ne hayır" dedi. Dünya ekonomileri sarsıntı geçirdi.

Sarsıntıdan özellikle Avrupa piyasaları etkilendi. Alman Borsasında yüzde 6,9; Fransa Borsasında yüzde 8,4; İspanya Borsasında yüzde 12,3 oranlarında düşüş yaşandı. Birleşik Krallık Borsası ise günü yüzde 3,6 gibi daha küçük bir kayıpla kapattı.

Ancak sarsıntı sadece borsada değildi. Avro ve sterlinin değer kaybı doları tırmandırdı. Perşembe günü avro 1.40 dolarken Cuma günü bu değer 1.10 dolar oldu.

Krizin derinleşmemesi için İngiliz Merkez Bankası acil durum paketini devreye soktu. Banka ilerleyen dönemlerde ek önlemler alınabileceği sinyalini verdi.

Türkiye de sarsıntıdan nasibini alan ülkeler arasında. Perşembe günü akşamını 2,85 liradan kapanan dolar kuru Cuma sabah saatlerinde 3 lira barajını zorladı. Gün içinde dolar 2,92 seviyesinde işlem gördü.

Altın fiyatları da doların yükselmesiyle yeni bir rekor kırdı. Çeyrek altının fiyatı yaklaşık yüzde 6 artarak 205 liraya çıktı. Çeyrek altın günü 202-203 seviyesinde kapattı.

Uzmanlar, ekonomik gelişmelerin Türkiye’nin gümrük birliği kaynaklı ekonomik kaybının telafisi için önemli bir fırsat olduğu kanaatinde.

Haber: Cem Bayan

Kamera: Uğur Marangoz

ulusalkanal.com.tr

ingiltere ekonomi brexit