Berlin’de Ortadoğu zirvesi

18 Mart Çanakkale Zaferi kapsamında Berlin’de Atatürkçü Düşünce Derneği’nin konuğu olarak konferans veren Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı E. Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, toplantı sonrası Alman Meclisi’nde Yeşiller Partisi Milletvekili Hans-Christian Ströbele (76) ile görüştü

Berlin’de Ortadoğu zirvesi

Alman Meclisi NSA ve NSU komisyonu üyesi olan Ströbele, aynı zamanda istihbarat faaliyetlerini kontrol eden Meclis Denetleme Kurulu üyesi olarak görev yapıyor. 90 dakika süren Pekin-Ströbele görüşmesinde Suriye Krizi, NSA Dinleme Skandalı, Ortadoğu’daki gelişmeler ve Ukrayna/Rusya Krizi ele alındı.

‘ESAD’LA GÖRÜŞÜLMESİ GEREKİR’

Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Pekin, Almanya’nın Suriye ve Ukrayna’da siyasi çözüm arayışları konusundaki çabalarını selamladıklarını açıkladı. Pekin, Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşülmesi gerektiği konusundaki çağrısını da desteklediklerini belirtti. Ströbele aynı görüşte olduğunu söyledi. İkili, Doğu Perinçek başkanlığındaki Türkiye heyetinin Şam ziyaretinin önemini de görüştü. Pekin, Rusya’nın Ukrayna Krizi’nde kuşatılmaya çalışılmasının yanlış ve tehlikeli bir politika olduğuna dikkat çekti. NATO’nun Rusya’nın sınırlarına kadar dayanmasının tehlikenin boyutlarının göstergesi olduğunu vurgulayan Pekin, ABD’nin gerek Ortadoğu gerekse Rusya politikasında önemli hatalar yaptığının altını çizdi. Ströbele de bu görüşlere katıldığını, yeni bir Demir Perde’nin örüldüğünü, yeni bir Soğuk Savaş’ın başlatıldığını, son derece kaygı duyduklarını dile getirdi.

ALMAN MECLİSİ’NE NSA RAPORU

Pekin, partisinin Türkiye siyasetine ve Ortadoğu’ya ilişkin çözümlerini de ana hatlarıyla açıkladı. Ströbele, AKP Hükümeti’nin özellikle dış politikada vahim uygulamalara imza attığını, bölgede artan terörden dolayı Almanya’nın rahatsızlık duyduğunu dile getirdi. Pekin, İslam’ı siyasi amaçları için kullananlara karşı uyanık olmak gerektiğini, laikliğin Avrupa için de son derece önemli olduğunu vurguladı. NSA konusunu değerlendiren Ströbele, Avrupa’nın ABD’nin tek kutupluluk ısrarına karşı direnmesi, ortak hareket etmesi gerektiğini dile getirdi. Ströbele, Alman Meclisi NSA Araştırma Komisyonu olarak yakında sonuç raporlarını açıklayacaklarını söyledi. Ströbele görüşmede, Alman istihbaratının faaliyetlerini kontrol eden Parlamento Denetim Kurulu üyelerinin NSA konusunda iki farklı rapor sunacakları bilgisini de ve bunun bir ilk olduğunu söyledi.

Barış Göktepe / Berlin

Aydınlık