5. Uludağ Tıbbi Onkoloji Sempozyumu
Uludağ Üniversitesi (UÜ) ile Pittsburgh Üniversitesi iş birliğiyle 10 yıldır yapılan ve iki senede bir tekrarlanan Uludağ Tıbbi Onkoloji Sempozyumu'nun beşincisi başladı.
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki sempozyuma katılan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, yaptığı konuşmada, 10 sene önce başlatılan çalışmaların meyvesini iki yılda bir gerçekleştirilen bu etkinliklerde aldıklarını söyledi.
Dünya genelinde kanser vakalarının hızla arttığını belirten Ulcay, "Yönetim olarak üniversitede yapılabilecek çalışmalar içinde iki şeye önem verdik. Bunlardan biri, kanser hastalıklarına yönelik çalışmalar. Kanser enstitüsü ve onkoloji hastanesini ayrı bir birim olarak planladık. İkincisi de çocuk hastalıklarına yönelik ayrı bir hastane planladık." diye konuştu.
Ulcay, insanların 40-50 yaşlarından sonra kanser hastalıklarıyla daha fazla karşı karşıya kalacağı için tanı, teşhis ve tedaviye yönelik bir araştırma merkezi, enstitü ve hastane oluşturmaya gayret gösterdiklerini ve planlarına dahil ettiklerini dile getirdi.
Üniversite bünyesinde kurulacak hastane için bir hayırseverin talip olduğunu aktaran Ulcay, şunları kaydetti:
"İnşallah önümüzdeki yıl bu hastanenin temellerini atarız. Çocuk hastanesi de koruyucu ve önleyici bakım olarak hizmet verecek. Ne kadar önce tanı konulursa tedavisi daha kolay olduğu için çocuk hastalıklarına da ciddi bir yatırım yapmayı düşündük. İlk etapta 250 yataklı çocuk, 250 yataklı da kadın hastalıkları hastanesi düşündüğümüzde 500 yataklı iki hastanenin birbiriyle akuple çalışacak şekilde planlandı. Bu iki hastanenin de bu sene içinde temellerini atacağız. Hedefimiz 3 yıl içinde bitirmek."
UÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Gürel de sempozyumda bilimsel düzeyin oldukça yüksek, bilgi paylaşımının en üst seviyede olduğunu anlattı.
Sempozyuma vatandaşların da katılabildiğine değinen Gürel, bu etkinliğe çok önem verdiklerini vurguladı.
UÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkkan Evrensel ise sempozyumun ilk gün oturumlarında meme kanserinin tanısı, görüntülenmesi, tedavisi ve tedavisindeki ayrıntıların ele alınacağını belirtti.
Etkinlik kapsamında bu sene ilk kez "halk okulu" oluşturduklarını bildiren Evrensel, "Burada üretilen ve konuşulan bilgileri kadınlara da aktaralım istedik. Bu şekilde halk okulu da düzenlendi. Yerel yönetimlerin desteğiyle yarın halk okulunu gerçekleştireceğiz. Amerikalı meslektaşlarımızın da katılacağı kanser tanısı, kanserden korunma yolları, kanser sırasında ve korunmak için beslenme alternatif tedaviler konusunda merak edilenler uzmanları tarafından halkımızla paylaşılacak." diye konuştu.
ABD'li bazı akademisyenlerin de katıldığı sempozyum, yarın sona erecek.
AA