Rusya, Suriye diplomasisi için vites yükseltti

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye diplomasisi kapsamında Körfez turuna çıktı. Lavrov'un gündem maddeleri arasında Suriye Anayasa Komisyonu vardı. Esad yönetiminin Arap Birliği'ne dönüşü için girişimlerde bulunan Lavrov, önemli mesajlar verdi. Lavrov, İdlib için Türkiye ile çözüm arandığını vurguladı.

Rusya, Suriye diplomasisi için vites yükseltti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ilk adresi Katar oldu. Ardından Suudi Arabistan ve Kuveyt'e geçti. Son olarak ise Birleşik Arap Emirliklerine gitti. Suriye hükümetinin Arap Birliği'ne kabul edilmesi, Körfez turundaki Lavrov'un çantasındaki ilk madde oldu.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah Bin Zayid el Nahyan ile yaptığı görüşmenin ardından konuştu Lavrov. Buradan Türkiye mesajı verdi.

Bir açıklamada Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'dan geldi. Zaharova, "Rus ve Türk ordularının varacağı mutabakat sayesinde Suriye'nin İdlib kentindeki durumun tersine çevrilebileceğini" söyledi.

İdlib kırsalında Suriye ordusunun da terörle mücadelesi sürüyor. Ordu birlikleri, Nusra Cephesi ve müttefiklerinin saldırı eylemlerine karşılık verdi. Operasyonlarda terör mevzileri imha edildi.

Öte yandan Lavrov'un temaslarında Suriye Anayasa Komisyonunun kuruluşuna muhaliflerin katılımı da önemli gündem maddesiydi. Lavrov'un görüşmeleri ayrıca terör örgütü IŞİD sonrasında Suriye altyapısının yeniden inşası için donör ülkeler bulunması etrafında şekillendi.

Rus Dışişleri Bakanlığı, "Görüşmelerin önemli noktası Suriye'nin Arap Birliği'ne geri alınması olacak." açıklaması yapmıştı. Ancak Riyad'daki görüşmelerde Lavrov'a Esad yönetiminin Arap Birliği'ne dönmesi için "çok erken" olduğu mesajı verildi.

ulusal.com.tr

rusya suriye