Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy: Gerçeklikten uzak bir oluşum

Mısır'da Doğu Akdeniz Gaz Forumu toplantısı düzenlendi. Mısır Enerji Bakanı El Mulla, 7 katılımcı ülkenin imzası ile bölgesel bir örgüt kurulduğunu ilan etti. Türk Dışişleri Bakanlığı, toplantıya tepki gösterdi, "Türkiye ve Kıbrıs Türklerinin olmayacağı hiçbir girişim de başarılı olamayacaktır" denildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy: Gerçeklikten uzak bir oluşum

19 Ocak'ta gerçekleşek Berlin Konferansı öncesinde Mısır'da Doğu Akdeniz Gaz Forumu yapıldı.

Kahire'de gerçekleşen toplantıya DAGF üyesi İsrail, İtalya, Yunanistan, Mısır, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Filistin enerji bakanları katıldı.

7 ülke dışında toplantıda Fransa, Ürdün ve ABD Enerji Bakanları ile AB Komisyonu Enerji Genel Müdürü ve Dünya Bankasından temsilcileri de yer aldı. Toplantıya Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti davet edilmedi.

Toplantı sonrası Mısır Petrol Bakanı Tarık El-Mulla açıklama yaptı. Doğu Akdeniz Gaz Forumu'nun kurulduğu ilan edildi.

Kuruluş tüzüğünün imzalanrak Avrupa Komisyonu'na gönderildiği, onaylandıktan sonra Doğu Akdeniz Gaz Forumu'nun resmen faaliyete geçeceği açıklandı.

Örgütün amacı Akdeniz ülkeleri arasında gaz üretmek, sıvılaştırmak, depolamak ve ihraç etmek için işbirliği yapmak. Ana hedef ise "arz ve talebi sağlayarak üye ülkelerin çıkarlarına uygun bölgesel bir gaz piyasasının kurulması" olarak açıklandı.

Türkiye, Kahire'deki toplantıya tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Bu forum, Türkiye’yi Doğu Akdeniz’deki enerji denkleminin dışında bırakma hayalleri kuran bazı ülkelerin siyasi saiklerle kurdukları, gerçeklikten uzak bir oluşumdur." ifadelerine yer verildi.

Forumun işbirliğinden uzak olduğu belirtilen açıklamada "Türkiye ve Kıbrıs Türkleri aleyhinde kurulan bu tür oluşumlar bölgede barış ve işbirliğine katkı sağlamayacaktır. Doğu Akdeniz’de içinde Türkiye ve Kıbrıs Türklerinin olmayacağı hiçbir girişim de başarılı olamayacaktır" denildi.

ulusal.com.tr

doğu akdeniz dışişleri bakanlığı Hami Aksoy