ABD'den Esad açıklaması

Daha önce Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın IŞİD’e destek verdiğini iddia eden Amerika "u" dönüşü yaptı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD’e karşı mücadelede Esad’la işbirliği yapılabileceğini söyledi. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da siyasi geçiş öncesi Esad'ın görevden ayrılmasının şart olmadığını söyledi.

ABD'den Esad açıklaması

Amerika, IŞİD’e karşı mücadeleye Suriye’nin de katılması için çağrı yaptı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Suriye lideri Beşar Esad iktidarda iken Suriye ordusu ile muhalif grupların, IŞİD’ karşı işbirliği yapabileceğini” söyledi.

“Batının desteklediği isyancılar IŞİD’e karşı hükümet güçleriyle işbirliği yapar mı” sorusunu yanıtlayan Kerry, muhaliflerin, Esad'ın gitmemesi durumunda orduyla işbirliği yapması gerektiğini savundu.

IŞİD’e karşı birleşik cephe ordusunun örgütü birkaç ayda bitirebileceğini belirten Kerry, “Suriye ordusu, muhalif güçler, ABD ve koalisyon güçleri ile Rusya IŞİD'i yok edebilir. Bu iş yalnızca hava saldırıları ile yapılamaz" dedi.

Kerry ayrıca, “Esad’ın ‘gitmek’ zorunda olduğunun net olmadığını düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Fransa'dan da Suriye'deki siyasi çözüm çalışmalarına ikişkin bir açıklama geldi. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, "Suriye'de siyasi geçiş öncesinde Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'ın ayrılmasının şart olmadığını" söyledi.

Fransa'da yerel yayım yapan Le Progres de Lyon gazetesine konuşan Fabius, IŞİD’le mücadele konusunda açıklamalarda bulundu. Fabius, "IŞİD ile mücadele hayati öneme sahip ancak bu, sadece tüm Suriye güçleri birlikte hareket ederse etkili olur" diye konuştu.

Suriye'de siyasi geçiş sürecinin önemine vurgu yapan Fabius, "Bu, Beşar Esad’ın geçiş süreci bile başlamadan görevinden ayrılması anlamına gelmiyor ama gelecek için bir teminat verilmeli" dedi.

Fabius, geçen ay da RTL radyosuna verdiği röportajda da "Suriye ordusunun IŞİD’le mücadeleye katılabileceğini" söylemişti.

ulusalkanal.com.tr