İmam hatip müdürüne hutbe yetkisi verildi
Lise yönetmeliğinde yapılan değişiklikler dün Resmi Gazete’de yayımlandı. İmam hatip lisesi müdürlerine ‘okul çevresiyle ilişkinin sağlaması amacıyla’, vaaz, hutbe gibi programlar düzenleme ve mesleki konularda uygulamaya yönelik faaliyetlerde bulunma yetkisi verildi
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği değiştirildi. Değişikliğe dair yönetmelik dün Resmi Gazete’de yayımlandı. 227 maddelik lise yönetmeliğinin 51 maddesi yenilendi. Anadolu imam hatip lisesi müdür ve öğretmenlerin görev tanımındaki değişiklik dikkat çekti.
Aydınlık gazetesinden Özlem Konur Usta'nın haberine göre, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin okul müdürlerinin görev, yetki ve sorumluluklarının belirlendiği 78. maddenin 7’nci fıkrasında ince bir ayar yapıldı. Önceki yönetmelikte Anadolu imam hatip lisesi müdürlerinin okuldaki eğitimle okul çevresindeki ilişkinin kurulmasını sağlamak amacıyla dini konularda halkın bilgilendirilmesine yönelik hutbe, vaaz ve benzeri programlar düzenleyebileceği belirtiliyordu. Yönetmelikteki “dini konularda” ibaresinin yerine “mesleki konularda uygulamaya yönelik faaliyetler” ifadesi konuldu.
Aynı şekilde öğretmenlerin görev ve sorumluluklarının düzenlendiği 86’ncı maddenin 6’ncı fıkrasında da öğretmenlerin, imam hatip lisesi öğrencilerinin okul çevresiyle ilişki kurmalarına rehberlik etmeleri ve mesleki becerilerini geliştirmeleri, dini konularda halkın bilgilendirilmesine yönelik faaliyetlerine katılması yönündeki ifade değiştirildi. Yeni yönetmelikte “dini konular” ifadesi yer almadı.
Yeni yönetmelikte Diyanet İşleri Başkanlığınca hafızlık belgesi verilen öğrencilerle ilgili de düzenleme yapıldı. Buna göre 8’inci sınıfı ve hafızlık belgesi verilen ancak yerleştirmeye esas puanı bulunmayan ya da herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşemeyen öğrenciler tercihleri de dikkate alınarak hafızlık programı uygulayan Anadolu imam hatip liselerine yerleştirilebilecek.
MEB KADINI GÖRDÜ
Yeni yönetmelikte, “bayan öğretmenler” ifadesinin yerini “kadın öğretmenler” aldı. Öğretmenlerin nöbet görevinin düzenlendiği 91’nci maddesinin d bendinde yer alan “İstekleri hâlinde hizmet yılı 20 yıldan fazla olan bayan öğretmenlerle 25 yıldan fazla olan erkek öğretmenler, nöbet görevinden muaf tutulabilirler” ifadesindeki bayan öğretmenlerin yerini “kadın öğretmenler” ibaresi aldı.
Ayrıca yeni yönetmelikte, engelli öğretmenler ile engelli çocuğu bulunan öğretmenlerin nöbetlerinin belirlenmesinde gün ve saat tercihlerine öncelik verildi. Yeni yönetmeliğe özel eğitim sınıflarında görev özel eğitim öğretmenleri ile çocuk gelişimi alanına ait uygulama ana sınıflarında görev yapan okul öncesi öğretmenler, nöbet görevinden muaf tutuldu.
ulusalkanal.com.tr