‘Temme inandırıcı değil’

NSU davasında ‘Küçük Adolf’ olarak bilinen Alman istihbaratçı Temme ifade verdi

‘Temme inandırıcı değil’

Fırat Yeşil/ Berlin

Almanya’da Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde görülen Neo-Nazi davasının 41’inci duruşmasında, 6 Nisan 2006 tarihinde Kassel şehrinde işlenen Halit Yozgat cinayeti görüşüldü. Dün yapılan duruşmada, cinayetin işlendiği sırada internet kafede bulunan ve çevresinde ‘Küçük Adolf’ olarak bilinen, dönemin Alman iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Teşkilatı (AKT) memuru Andreas Temme tanık olarak ifade verdi. Mahkeme başkanı Göltz duruşma sırasında Temme’nin yanıtlarını inandırıcı bulmadığını dile getirdi. Göltz’ün ilk defa bir tanık hakkında açıkça böyle bir yorum yapması dikkat çekerken, davanın müdahil avukatlarından Aziz Sarıyar da Ulusal Kanal’a yaptığı açıklamada, “Temme bir şeyler biliyor ancak saklıyor. Açıklamıyor. Onu inandırıcı bulmuyorum” ifadelerini kullandı.

Temme mahkemeye olay gününü anlatırken, Temme’nin cinayetten sonra kendi iradesiyle polise gitmeyen tek tanık olması mahkeme heyetinin gözünden kaçmadı. Mahkeme Başkanı Göltz, “Neden polise gidip ifade vermediniz?” diye sorarken, Temme soruyu “Ben 6 Nisan Perşembe günü yani cinayetin gerçekleştiği gün kafede bulunduğumu zannetmiyordum. Tam tersine bir gün önce orada olduğumu hatırlıyordum ve bu yüzden önemli bir konumda olmadığımı düşündüm” diye yanıtladı.

Mahkeme başkanı Göltz ise “Siz bir AKT memuru olarak gözlemleme ve bilgi aktarma işini yapıyorsunuz. Nasıl üç gün önce nereye gittiğinizi unuttuğunuzu anlayamıyorum” sözleriyle Temme’nin yanıtını inandırıcı bulmadığını söyledi.

Temme ayrıca polise ifade vermeye gitmesi halinde eşinin ve amirlerinin internet kafede başka kadınlar ile ‘chat’ yaptığını öğrenmesinden çekindiğini belirtti.

Başhakim Göltz’ün birkaç defa Temme’nin ifadelerinde çelişen bölümler olduğunu ve bunlara açıklık getirmesini istemesine rağmen, Temme, “Ben de o zamanki davranışlarımı anlayamıyorum. Özür dilerim” demekle yetindi.

Temme, cinayetin işlendiği gün saat 16.50’de internet kafeye girmiş, 17.01’de kafeden ayrılmıştı. Temme kafeden ayrıldıktan birkaç dakika sonra ise Halit Yozgat’ın babası İsmail Yozgat oğlunu kanlar içerisinde yerde yatarken bulmuştu.Yozgat poşetin içerisinden ateşlenen bir silahla öldürülmüştü. Olay anında kafede bulunan tanıklardan Abu Tamam daha önce verdiği ifadede, elinde poşetle yeşil montlu bir Almanın kafeye girdiğini belirtirken, polisin kendisine Temme’nin fotoğrafını göstermesi üzerine bu kişinin yüzde 90 Temme olduğunu tespit etmişti. Diğer tanıklarda Temme’nin kafeden ayrıldığı dakikalarda içeriden sesler duyduklarını söylemişlerdi. Cinayetin işlendiği dönem bir numaralı şüpheli durumunda olan Andreas Temme’nin soruşturma dosyası 2007 yılında kapatılırken, Temme halen Kassel şehrinde belediyede memur olarak çalışıyor.