Balon kazaları gözleri Kapadokya'ya çevirdi

Kapadokya'daki balon kazası uçuş güvenliği tartışmalarını beraberinde getirdi. Balon trafiğini yönetilmesi gereken kontrol kulesi 3 yıldır atıl bir şekilde bekliyor. Denetimlerin yeterli olup olmadığı da tartışmaların merkezinde.

Balonkazaları gözleri Kapadokya'ya çevirdi. Son iki ayda iki kişinin ölmesi "ihmal mi var" sorularını akıllara getirdi.

Hürriyet gazetesinin haberine göre Kapadokya'da balon trafiğini yönetmesi gereken kontrol kulesi 3 yıldır faaliyete geçmedi.

Bölgedeki hava değişimini ve hava trafiğini takip edecek uçuş kulesi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından inşa edildi. Ancak kule elektrik hizmeti alamadığı için atıl bir şekilde bekliyor.

Balonlar havadayken pilotlar alçalıp yükselmelerini ve diğer balonlarla mesafelerini yerdeki çalışanların direktifiyle telsiz vasıtasıyla yürütüyor.

Anadolu Ajansı'da servis ettiği haberde uçuşların güvenli bir şekilde yapıldığını belirtti.

Sıcak hava balon turu düzenleyen bir firmanın genel müdürü Metin Kayhan, böylesi kazaların normal olduğunu söyledi.

Üç turistin öldüğü 22’sinin yaralandığı 2013 yılında yaşanan kazadan sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bölgede ciddi tedbirler aldı. Her balona sicil numarası ve kalkıştan önce izin şartı getirildi. Hürriyet gazetesi haberinde tüm bunlara rağmen yeterli denetim olmadığını kaleme aldı. Kaç kişilik sepete kaç yolcu bindiriliyor, propan gazı kalitesi yeterli mi, balonu kullanacak pilot geçerli uçuş süresini tamamlamış mı gibi hayati önemdeki denetimler yapılmıyor.

Uçuş güvenliğini konusunda önemli uyarılardan biri de bölgedeki elektrik nakil hatları ile ilgili. Balon firmaları, daha güvenli ve sorunsuz uçuş imkanına kavuşabilmek için elektrik direklerinin kaldırılmasını ve kabloların yer altına alınmasını talep ediyor.

ulusalkanal.com.tr

kaza kapadokya balon