Donald Trump yemin ederek ABD'nin 45. Başkanı oldu

Amerika'nın 45. Başkanı Donald Trump törenle yemin etti. Törene damgasını vuran slogan "Önce Amerika" oldu. Trump önceki yönetimleri halkı unutmakla suçladı. Trump ilk iş olarak Barrak Obama ekibinin sağlık reformunu da iptal edeceğini açıkladı.

Donald Trump yemin ederek ABD'nin 45. Başkanı oldu

Amerika’nın 45. Başkanı Donald Trump yemin ederek resmen göreve başladı. Donald Trump başkanlığı yemin töreni ile 44. Başkan Barack Obama'dan devraldı.

Yeni Başkan yardımcısı Mike Pence'in ardından yemin eden Trump, ardından bir konuşma yaptı.

Donald Trump'ın konuşmasında "Önce Amerika" vurgusu dikkat çekti. "Artık Amerika'nın ve dünyanın yolunu birlikte belirleyeceğiz" diyen Trump, halk iradesinin önemini vurguladı.

Göçmen karşıtı vurguların yoğun olduğu konuşmada Trump, dünyayı radikal islamcı teröre karşı birleştireceklerini söyledi. "İslamcı terörü tüm dünyadan tamamen kazıyacağız" dedi.

Tören öncesinde protestolar da vardı. Seçim sonuçlarının belli olduğu ilk dakikadan bu yana ülkenin değişik noktalarında süren eylemler bu kez Washington sokaklarında yapıldı

Çok sayıda gösterici ellerinde pankartlarla yürüdü, sloganlar attı. Zaman zaman polisle karşı karşıya gelen göstericiler dükkanlara zarar verdi, iki araç kundaklandı.

Polis göstericilere biber gazı ile müdahale etti, yakılan araçlar söndürüldü. Olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Öte yandan Donald Trump'ın ilk işi "Obamacare"i iptal etmek oldu. Trump, Oval Ofis'te imzaladığı ilk kararnamede, eski Başkan Barack Obama döneminde çıkarılan sağlık reformu yasasının iptalini öngören metni imzaladı.

Amerikan kamuoyunda uzun zamandır tartışmalara neden olan ve Trump'ın "İlk icraatım iptal etmek olacak" dediği "Obamacare", Cumhuriyetçilere göre vatandaşlara yüksek maliyetler üretiyor.

ulusalkanal.com.tr