46 yıl sonra aynı fotoğraf: Kabil'den kaçış akıllara Vietnam'ı getirdi

ABD 20 yıl önce işgal için girdiği Afganistan'dan Taliban yenilgisi sonrası apar topar kaçtı.. Taliban'ın Kabil'i kontrol etmesinin ardından ABD elçilik çalışanlarını çatıdan helikopterle taşıdı. 1975 yılındaki Vietnam hezimeti ile aynı fotoğrafı veren Biden yönetimine ABD medyası ve senatörlerden sert tepki geldi. O tepkilerde ABD Başkanı Joe Biden'ın 38 gün önce yaptığı "Taliban'ın Afganistan'ı kontrol etmesi mümkün değil" sözleri hatırlatıldı. Eski Başkan Donald Trump da “Joe Biden’ın Afganistan’da yaptığı, ABD tarihindeki en büyük yenilgilerden biri olarak kayıtlara geçecek.” dedi.

46 yıl sonra aynı fotoğraf: Kabil'den kaçış akıllara Vietnam'ı getirdi

8 Temmuz'da yani 38 gün önce bu açıklamayı yapmıştı ABD Başkanı Joe Biden.

Taliban'ın Afganistan'ı kontrol etmesinin mümkün olmadığını savunmuş, destek verdikleri Afgan ordusunun güçlü olduğunu iddia etmişti. Afgan hükümetinin de görev başında olacağını söyledi.

Başkan seçildiğinde ABD geri döndü propandası yapan ABD Başkanı, dediğini yaptı. 20 yıl önce işgal için girdiği Afganistan'dan Taliban yenilgisi sonrası desteklediği hükümet ile birlikte apar topar geri döndü.

ABD'nin eğitip donattığı Afgan Ordusu Taliban'a karşı direniş gösteremedi. ABD'nin en az 6 ay daha Kabil'e yaklaşamazlar dediği Taliban güçleri, Biden'ın açıklamasından 38 gün sonra Afganistan'ın yönetimini kontrol altına aldı.

Taliban'a Kabil'e girmemesi için ricacı olan hatta para dahi teklif ettiği belirtilen Biden yönetimi, beklemedikleri ilerleyiş nedeniyle büyük panik yaşdı. Tahliye için apar topar ek asker gönderildi. Kabil'deki elçilik çalışanları Elçilik kapısından değil, helikopterle çatıdan alındı. ABD askerleri de Kabil havalimanında da büyük panik yaşadı.

Aynı fotoğraf 1975 yılında Vietnam'ın başkenti Saigon'da da çekilmişti. Vietnam işgal etmek isteyen ABD, büyük bir hezimet yaşamış, Saigon'daki elçilik çalışanlarını da binanın çatısından tahliye etmişti..

46 yıl sonra ABD'nin Afganistan'daki durumu Vietnam'daki hezimete benzetildi. ABD medyası ve senatörlerden Biden yönetimine sert tepki geldi.

Eski ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Morgan Ortagus da, tepkilere destek verdi. Biden yönetiminin Afganistan'dan yenilgi ile ayrıldığına dikkat çekti, "Her şey tam bir çöküşü işaret ediyor" dedi.

Biden yönetimine Eski ABD Başkanı Donald Trump'tan da sert tepki geldi.

Trump, ''Joe Biden’ın Afganistan’da yaptığı, ABD tarihindeki en büyük yenilgilerden biri olarak kayıtlara geçecek. Afganistan’da yaşanmasına izin verdiği şey nedeniyle Biden’ın rezil şekilde istifa etme vakti geldi. Zaten meşru olarak seçilmemişti'' dedi.

Afganistan hezimetine karşı Bidenn yönetiminden tek savunma ise Dışişleri Bakanı Blinken'dan geldi. Afganistan'da kalmak çıkarımıza deği açıklaması yapan Blinken, yaşananların hezimet olmadığını savundu.

Öte yandan ABD, geri de yalnızca karışıklık ve yıkım bıraktığı Afganistan'dan kaçarken, kendisine hizmet eden Afganları da binmek istedikleri uçağa almadı.

ABD uçağının uçuşa hazırlandığı sırada peronda koşturan Afganların görüntüsünü de işte böyle kameralara yansıdı.

donald trump Afganistan taliban joe biden kabil