İzmir Askeri Casusluk kumpası çöktü

İzmir'de görülen Askeri Casusluk davasında önemli bir gelişme yaşandı. 310'u muvazzaf subay 357 kişiyi yargılatan dijital verilerin delil niteliği taşımadığı bilirkişi raporuyla tespit edildi.

İzmir Askeri Casusluk kumpası çöktü

İzmir askeri casusluk davasının temeli olan dijital verilerin delil niteliği taşımadığı bilirkişi raporuyla tespit edildi.

310'u muvazzaf subay 357 kişinin yargılandığı davada İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Yaşar Üniversitesi uzmanlarınca hazırlanan bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu. Bilirkişi raporunda dijital verilerin delil niteliği taşımadığı vurgulandı. Komutanların casusluktan yargılanmasına neden olan dijital verileri inceleyen bilirkişilerin raporunda çarpıcı tespitler yer aldı. 73 harddisk, flash bellek ve CD'yi inceleyen heyet 71'inin hukuki olarak delil kabul edilemeyeceği raporlaştırıldı. Delil niteliği taşıyan 2 hardiskin ise suç unsuru içermediği anlaşıldı.

Bilirkişi raporunda; davanın temelini oluşturan ve casusluk örgütünün kasası olduğu öne sürülen Pandora Veri Tabanı'nın yer aldığı tüm harddisklerin şaibeli olduğu belirtildi. Harddisklere ait İMAJ ev HASH değerlerinin tutarsız olduğunu belirleyen bilirkişiler, tutarsızlığın nedeninin sonradan müdahale anlamı taşıdığını kaydetti.

Mahkemeye sunulan raporda daha önce hazırlanan TÜBİTAK raporları da tartışıldı. Özel görevli mahkemeler döneminde alınan TÜBİTAK raporlarının bilimsel olmayan yöntemlerle hazırlandığı ve tutarsızlıkların görmezden gelindiği belirtildi.

Bilimsel yöntem ve uluslararası geçerli adli bilişim usullerinin de anlatıldığı 105 sayfalık rapor, 8 Şubat'ta görülecek duruşmada İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirilecek.

HABER: ÖZER SÜRMELİ

ulusalkanal.com.tr