5 yılda 5 stratejik hamle: Darbe girişimi sonrası Türkiye pek çok kazanım elde etti

Amerika Birleşik Devletleri’nin NATO süreciyle 70 yıldır içimize yerleştirdiği FETÖ’cü Gladyo, 15 Temmuz 2016 gecesi Türk ordusu ve milletinin kahramanca direnişiyle yerle bir edildi. Bununla önü açılan Türkiye, 5 yılda 5 önemli hamle yaparak stratejik kazançlar sağladı. Bu süreçte; Türkiye Avrasya'ya yöneldi, PKK silinme noktasına geldi, ABD bir çok cephede kaybetti, Türk Savunma Sanayii büyük hamleler yaptı, Mavi Vatan'da kararlı bir duruş ortaya koyuldu.

5 yılda 5 stratejik hamle: Darbe girişimi sonrası Türkiye pek çok kazanım elde etti

15 Temmuz 2016 gecesi, ABD destekli FETÖ’cü Gladyo’nun darbe girişiminin bastırılmasıyla Türkiye’nin de önü açılmış oldu. Aradan geçen 5 yılda Türkiye, 5 önemli hamle yaptı. En önemlisi de daha bağımsız hareket ederek, bütünlüğüne yönelik ABD girişimlerinin engellenmesi oldu.

Aydınlık Gazetesi Yazarı Ercan Dolapçı, darbe girişimi sonrası Türkiye’yi değerlendirdiği yazısında, son 5 yılda hayata geçirilen devrim niteliğindeki atılımları kaleme aldı.

Peki 5 yılda Türkiye'de neler oldu? En önemlisi Avrasya’ya yönelik başladı. Stratejik olarak Türkiye’yi adım adım Batı kampından koparıp, yükselen Asya kampına iten hareket, Türkiye’ye önemli kazanımlar sağladı.

Avrasya'ya yönelişin başladığını belirten Dolapçı yazısında şu ifadeleri kullandı:

''Türkiye, başta Rusya olmak üzere Çin, İran, Pakistan, Türk Cumhuriyetleri gibi önemli ülkelerle ilişkilerini geliştirdi. Rusya ile ilişkiler stratejik boyuta taşındı. Suriye sorununda İran ile Astana Sürecini başlattı. Bölgesel sorunları bölgesel işbirlikleriyle çözmeye başladı. Rusya ile S-400’ler üzerinden başlayan ilişkiler Karadeniz ve Akdeniz’de işbirliğine dönüştü. (…) Çin ile de Kuşak Yol Projesi kapsamında ekonomik ilişkiler gelişiyor. (…) Libya ile deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşması imzalandı. Mısır'la ilişkiler iyileşme sürecine girdi.''

Terör örgütü PKK ve Meclis'teki uzantısı HDP siliniyor. Dolapçı, yazısında, son 5 yılda gerçekleştirilen en önemli atılımlardan biri olarak terör örgütü PKK ile mücadeledeki kararlılığa vurgu yaptı:

''Güneydoğu'da örgüt hendeklere gömüldü, Irak'ta Pençe-Kartal operasyonları Sincar ve Kandil'e doğru genişledi. Sınır ötesinde MİT ve TSK’nın SİHA ve İHA’larla yaptığı operasyonlarda 50’ye yakın üst düzey terörist etkisiz hale getirildi. (…) Devletin kararlı tutumu sonucu PKK’nın vatandaşlarımız üzerindeki baskısı da azaldı. Aileler, PKK’nın kaçırdığı evlatlarının geri verilmesi için HDP önünde 3 Eylül 2019’dan bu yana eylem yapıyor. Bugüne kadar örgütten kaçıp ailesine kavuşanların sayısı 28’e çıktı. PKK’nın siyasi uzantısı HDP için Anayasa Mahkemesi’nce kapatma davası açıldı. Gladyo'nun bir ayağı olan PKK'nın tamamen ezilmesi için HDP kapatma davasının zaman geçmeden sonuçlanması gerekiyor.''

FETÖ”cü darbe girişiminin engellenmesiyle Türkiye, bütünlüğüne yönelik ABD girişimlerine de set çekmiş oldu. Suriye’de, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekatlarıyla, ABD’nin sözde “Bağımsız Kürt Devleti” projesine izin verilmedi. Amerika, kaybetti.

Türkiye 5 yılda savunma sanayisi alanında büyük atılımlar yaptı. Özellikle, geliştirdiği insansız hava araçlarıyla adından söz ettirdi.

Konuyla ilgili Dolapçı yazısında, ''Sinsi engellemeler durunca devletin de kararlılığıyla genç mühendislerimiz harikalar yaratıyor. Savunma sanayisi alanında yerlilik oranı yüzde 70’leri aştı. Özellikle İHA ve SİHA’larda büyük hamle yaptı. Karabağ zaferinden sonra bütün dünya bu alandaki başarılarımızı konuşuyor. Polonya ve Ukrayna gibi ülkeler almak için sıraya girdi. (…) Türkiye, İspanya ile CASA nakliye uçaklarını, İtalya ile Atak helikopterini üretiyor. Ayrıca füze sistemlerinde Çin ve Rusya ile işbirliği yapıyor. (...) Önemli bir gelişme de Gökbey helikopteri ve Hürkuş eğitim uçağı üretimi. Bunlar geleceğin hava araçlarının üretiminde en önemli adım olacak.'' dedi.

Dikkat çeken bir diğer önemli atılım ise, Türkiye'nin denizlerdeki kararlı duruşu, Mavi Vatan mücadelesi...

Bununla ilgili ise Dolapçı yazısında, ''Mavi Vatan’daki haklarımız için büyük bir mücadele yürütülüyor, başarılar kazanıyoruz. Türkiye, ABD ve İsrail’i arkasına alan Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’deki hak gaspına karşı kararlı durdu. Sondaj gemilerini bölgeye gönderdi. Üç denizde yaptığı tatbikatlarla ‘Mavi Vatan’ını koruma kararlılığını tüm dünyaya ilan etti. Gelişmeler KKTC'yi de etkiledi. Kıbrıs'ta federasyoncular kaybetti. İki devletli çözüm ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni dünyaya tanıtma gündemde. Şimdi bu konuda hızlı ve atak olmak gerekiyor'' ifadelerini kullandı.

abd fetö pkk darbe girişimi Türk savunma sanayii Mavi Vatan nato Amerika Birleşik Devletleri Gladyo