Arıcılık sektörü Muğla'da buluştu: Yangın sonrası çözüm önerileri
Türkiye'deki orman yangınlarından dolayı oluşan hasarı ortaya koymak ve sorunlara çözüm üretebilmek için, arıcılık sektörünün önde gelen profesyonelleri Muğla'da bir araya geldi. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, ''Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği'nin 72 bin üye arıcısı ve görevlileri olarak il birliklerimize, bölge halkımıza ve arıcılarımıza destek olmaya hazırız'' dedi.
Türkiye'de Manavgat'ta başlayıp, Marmaris, Bodrum, Köyceğiz gibi biyoçeşitlilik açısından en zengin bölgelerde etkili olan yangınlar, arıcılık faaliyetlerini derinden etkiledi.
Güvenilir Ürün Platformu'ndan yapılan açıklamaya göre, Dünya çam balı ihtiyacının yüzde 92'sini sağlayan Muğla ve ilçelerinde arıcılık dururken, 150 bin ailenin geçimini arıcılıktan sağladığı Türkiye'de, yangından etkilenen bölgelerde 11 bin kovanla birlikte arıcıların üretimde kullandıkları malzemeler de büyük zarar gördü.
Halen tehdit altında olan ve bu durumdan en çok etkilenen gruplardan biri arıcılar olurken, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği ve Güvenilir Ürün Platformu'nun, BEE’O Propolis'in destekleri ile ortak düzenlediği panel Dalaman'da gerçekleştirildi.
Panel öncesi Muğla'nın Marmaris ilçesindeki yangından çok büyük hasar gören Osmaniye köyündeki arıcılar ziyaret edildi. Ziyaret sırasında durum tespiti yapılırken, gelecekte hasarın giderilmesi için yapılması gerekenler de bölge arıcıları ile görüşüldü.
Açıklamada paneldeki görüşlerine yer verilen Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, hasarın boyutlarını anlatırken, yangının çam balı üretimine etkilerini aktardı.
Arıcılara destek olmak için hazır olduklarını belirten Şahin, şunları kaydetti:
- Geleceğimiz için ormanların çok daha değerli olduğu günümüzde, yaşanan bu feci olay bitki çeşitliliğine, canlı hayatına ve arıcıların geçim faaliyetlerine büyük zarar verdi. Tek tesellimiz şu ki bu olay 15 gün sonra gerçekleşseydi, mevsim faaliyetleri dolayısıyla bölgeye getirilen 3,5 milyon arı daha yaşamını kaybedecekti.
- Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği'nin 72 bin üye arıcısı ve görevlileri olarak il birliklerimize, bölge halkımıza ve arıcılarımıza destek olmaya hazırız. Acımız büyük ve birlikte aşacağız.
- Çam balı üretiminde kızılçam üzerinde bulunan basralı böceği çok önemli. Son yıllarda yanan veya kaybedilen alanların tekrar basralı saha haline gelmesi 35-40 yılı bulacak. Arıcımızın meslekten kopmadan bu süreyi geçirecek tahammülü yok.