"Kanlı Pazar" olarak tarihe geçen olayla ilgili ilk gözaltı yapıldı

1972 yılında İrlanda'da yaşanan ve "Kanlı Pazar" olarak tarihe geçen olayla ilgili ilk gözaltı yapıldı. İrlanda polisi 43 yıl sonra 26 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili İngiliz Hava İndirme Tugayı'nda görev yapan bir kişiyi gözaltına aldı.

"Kanlı Pazar" olarak tarihe geçen olayla ilgili ilk gözaltı yapıldı

İrlanda'da 1972'de yaşanan ve 26 kişinin ölümüyle sonuçlanan "kanlı pazar" olayında 43 yıl sonra ilk gözaltı geldi. İngiliz Hava İndirme Tugayı'nın eski bir üyesi olduğu belirtilen 66 yaşındaki asker gözaltına alındı.

"Kanlı Pazar" diye adlandırılan olay 30 Ocak 1972'de İrlanda'nın Kuzeyi'ndeki Derry kentinde yaşanmıştı. Yurtaşlık hakları için eylem yapan İrlandalılar Bogside bölgesinde İngiliz Ordusu'nun saldırısına uğradı.

Soruşturma raporlarına göre eylemcilerden hiç birinde silah yoktu. Kamuoyuna açıklandığı gibi bombalı eylemde de bulunmamışlardı. Ancak İngiliz ordusundaki paraşütçü birliği daha uyarı bile yapmadan kalabalığın üzerine ateş açtı. Aralarında yedi gencin de bulunduğu 26 kişi hayatını kaybetti.

Olayla ilgili açılan soruşturma 43 yıl sürdü. Soruşturma kapsamında ilk gözaltı da yapıldı. Kuzey İrlanda polisinden yapılan açıklamaya 66 yaşındaki bir kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişinin İngiliz Hava İndirme Tugayı'nda görev yaptığı öğrenildi.

ulusalkanal.com.tr