Tahran'da Nevruz hazırlığı

Bereketin, baharın, dirilişin bayramı Nevruz yaklaşıyor. İran yeni yılına, bahar bayramı olarak kutlanan ve güneş burcunun koç burcuna girdiği Nevruz’da adım atıyor. İranlı’ların yeni yıl olarak kutladıkları Bahar bayramına sayılı günler kala Ulusal Kanal Tahran sokaklarının nabzını tuttu. Çarşı pazarlar hareketlendi.

İran yeni yılına, bahar bayramı olarak kutlanan 21 Mart’ta yani Nevruz'da adım atıyor.

Ulusal Kanal Nevruz önce başkent Tahran'da sokaklara çıktı. Ülkede kullanılan takvime göre, 1394’e girilecek olan yılbaşı öncesi satışlar, uzun zamandır devam eden ambargo nedeniyle ekonomik zorluklar çeken esnafın da yüzünü güldürüyor.

Kırmızı kıyafetleri ve siyah maskeleri ile "Nevruzz Emi" ya da diğer adları ile "Hacı Nevruz”lar maniler söyleyerek dans ediyor. Trafikten bunalan Tahran’lıların yüzünü Hacı Nevruz'lar güldürüyor.

İranlılar Nevruz günü kurulacak masa için alışverişe günler öncesinden başlıyor.

Nevruz sofrasına konulacak yiyecekler de çeşitli anlamlar ifade ediyor. Örneğin "S" harfi ile başlayan yedi yiyeceğin koyulduğu sofrada, bir de kırmızı balık yer alıyor ve bu balık bereketi simgeliyor. Tabi rengarenk boyanmış yumurtalar da sofralarda yerini alıyor.

İranlılar Türkiyenin ve Türk dünyasının bayramını tebrik etmeyi de unutmuyor.

Nevruz sofrası iki hafta boyunca evin bir köşesinde kalıyor. Her yıl Nevruz'un 13. gününü ise halk dışarıda piknik yaparak geçiriyor. Ülkede baharın başladığı bugünden itibaren 2 hafta resmi tatil ilan edildi.

HABER: YAKUP ASLAN

ulusalkanal.com.tr

iran tahran Nevruz hazırlığı