İnfaz teklifi meclis’ten geçti! Hangi suçlar kapsam dışı bırakıldı?

90 bin kişiye tahliye yolunun açıldığı ceza infaz kanunu Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre, bazı suçlarda ceza infazında yarı oranında indirime gidilecek. Terör, cinsel saldırı, kasten öldürme, uyuşturucu imali ve ticareti suçları kapsam dışı bırakıldı. Denetimli serbestlik süresi de bir kere mahsus 1 yıldan 3 yıla çıkarıldı.

İnfaz teklifi meclis’ten geçti! Hangi suçlar kapsam dışı bırakıldı?

İnfaz düzenlemesi Meclis’ten geçti.

Ak Parti ve MHP’nin ortak hazırladığı ceza infaz düzenlemesi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. 330 milletvekilinin katıldığı açık oylamada 279 vekil teklife evet oyu verirken 51’ise ret oyu kullandı. 90 bin kişiye tahliye yolunun açıldığı kanun teklifinde terör, kadına-çocuğa yönelik cinsel saldırı, kasten öldürme, uyuşturucu imalatı ile ticareti suçları kapsam dışı bırakıldı.

Denetimli serbestlik uygulamasına ilişkin de geçici düzenleme yapıldı. Kapsam dışı bırakılan suçlar hariç 1 yıllık denetimli serbestlik süresi bir kereye mahsus 3 yıla çıkarıldı. 0-6 yaş grubu çocuğu bulunan kadın ve 70 yaşını bitirmiş hükümlüler için de denetimli serbestlik süresi 4 yıl oldu. Ağır hastalık, engellilik nedeniyle hayatını yalnız idame ettiremeyen 65 yaşını bitiren hükümlüler de denetimli serbestlikten yararlanacak.

Koşullu salıvermenin şartları da belirlendi. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş kişiler 30 yılını infaz kurumunda çektiği takdirde koşullu salıverilmeden yararlanacak. Müebbete çarptırılanlar 24 yılını, diğer süreli hapis cezaları alanlar da yarısını infaz kurumunda çektikleri takdirde koşullu salıverilecek. Hükümlüler, cezaevlerinde bulunduğu aşamalarda idare ve gözlem kurulu tarafından altı ayda bir değerlendirmeye tabi tutulacak.

İnfaz oranı bazı suçlarda yarı yarıya düşürüldü. Devlete karşı, cinsel saldırı, uyuşturucu ve terör suçluları ile MİT Kanunu’na karşı işlenen suçlar da indirim yapılmayacak.

Kasten yaralama suçunda da “canavarca hisle yaralama” yapılmışsa ceza 1 kat oranında arttırılacak. Sanığın 1 yıldan 6 yıla kadar yargılanmasının önü açılacak. Örgüt kuranların cezalarında da artırımı hedefleyen değişiklik kanunlaştı. Buna göre, bu kişilerin 2 yıldan 6 yıla kadar aldıkları cezalar 4 yıldan 8 yıla kadar çıkarıldı. Suç işlemek amacıyla örgüte üye olanlara da 1 yıldan 3 yıla kadar verilen ceza 2 yıldan 4 yıla kadar yükseltildi.

Teklifte koronavirüs nedeniyle cezeevleri için alınan tedbirler de hayata geçiriliyor. Açık cezaevinde olan hükümlüler ile denetimli serbestlik tedbiri uygulanan hükümlüler 31 Mayıs’a kadar izinli sayılacak. Salgının devam etmesi halinde bu süre 2 aylık sürelerle 3 kez uzatılabilecek.

Meclis Genel Kurulu’nda yasalaşan infaz düzenlemesinin ilerleyen günlerde Resmi Gazete'de de yayınlanması bekleniyor.

Öte yandan görüşmeler sırasında Ak Parti’nin küçük yaşta evliliklere ilişkin bir teklif maddesi hazırladığı ve bunu infaz paketinin içinde sunduğu iddia edildi. İddialara Ak Parti dışında muhalefetten de yalanlama geldi. CHP’li ve İyi Partili vekiller, böyle bir teklifin Meclis’te görüşülmediği, bilginin gerçek dışı olduğunu aktardı.

tbmm infaz düzenlemesi