ABD ekonomisi zorda: Salgın kapitalizmin açıklarını gün yüzüne çıkardı

Siyasi krizlerin yaşandığı ABD'de ekonomik belirsizlik sürüyor. Koronavirüs salgınının ağırlaştığı ülkede büyüme trendi tersine döndü. Ekonomi daraldı, bütçe açığı arttı, işsizlik rekor seviyeye çıktı.

ABD ekonomisi zorda: Salgın kapitalizmin açıklarını gün yüzüne çıkardı

ABDekonomisi, koronavirüsün neden olduğu derin bir ekonomik gerilemeyle karşı karşıya. Kapitalizm odaklı ekonomik düzenin tüm açıkları salgın ile gün yüzüne çıktı.

Salgının etkilerinin ülke ekonomisinde kalıcı bir hasar bırakıp bırakmayacağı belirsizliğini koruyor. Geçen yılın ocak ayında ilk Kovid-19 vakasının tespit edildiği ABD'de, mart ve nisanda artan salgınla 21,4 trilyon dolarlık büyüklüğe sahip ülke ekonomisi altüst oldu.

Ülkede salgını kontrol altına almaya yönelik kısıtlamaların etkisiyle ekonomik faaliyet neredeyse durma noktasına geldi. Vaka sayılarının eylül ayı itibarıyla yükselmesi belirsizliği de arttı.

ABD ekonomisi, uzun bir ekonomik büyümenin ardından 2020'de derin bir resesyon yaşadı. 2019'da yüzde 2,2 büyüyen ABD ekonomisi, 2020'nin ikinci çeyreğinde yüzde 31,4 ile tarihi bir daralma yaşadı.

Ülkede federal hükümetin bütçe açığı da 2020 mali yılında toplam 3,1 trilyon dolarlık rekor seviyeye ulaştı. Söz konusu açık, 2019'nun 3 katına çıktı.

ABD ekonomisinin en sert darbeyi aldığı alanlardan biri iş gücü piyasası oldu. İşsizlik oranı, nisanda yüzde 14,7'ye yükseldi. İstihdam rekor seviyede azaldı ve 22 milyonu aşkın kişi işini kaybetti. İşsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 6 milyon 867 bine yükselerek rekor seviyeye ulaştı.

Salgın nedeniyle ticaret akışında yaşanan aksamalar, ABD'nin dış ticaret dengesini de olumsuz etkiledi. Ülkenin dış ticaret açığı, Ocak-Kasım 2020'de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 artış kaydetti.

abd ekonomi Kovid19 ticaret vaka hükümet dolar işsizlik salgın kapitalizm