Saldırıya uğrayan gizli tanığın sırrı

Aracı taranan Ergenekon gizli tanığı Naci Şerifi Zendaşti'nin kumpastaki rolünü Ulusal Kanal ortaya çıkarmıştı. Zekeriya Öz'e Terazi mahlasıyla ifade veren Zendaşti, kumpas davalarına direnen mahkeme başkanları Zafer Başkurt ve Erkan Canak'ın tasfiyesinde görev aldı. Ulusal Kanal'ın 2009 yılında ABD'li yetkilelerle görüşen Zendaşti'nin kısa bir süre sonra sahte isimle tahliye edildiğini duyurmuştu.

Saldırıya uğrayan gizli tanığın sırrı

Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'ün gizli tanık yaptığı, Naci Şerifi Zendaşti'yi Türkiye'ye Ulusal Kanal duyurmuştu.

Zekeriya Öz'e "Gizli Tanık Terazi" mahlasıyla ifade veren Zendaşti, kumpas davalarında sanıkların tahliyeleri yönünde oy kullanan hakimlerin tasfiyesinde kullanıldı.

Zendaşti'nin ifadeleriyle İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zafer Başkurt ve İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erkan Canak hakkında soruşturma başlatıldı. Zendaşti, Başkurt ve Canak'ın rüşvet karşılığı tutukluları tahliye ettiğini iddia etti.

Soruşturma kapsamında mahkeme başkanları sürgün edilirken, yüksek yargıyı hedef alan Ergenekon Hukukçular davası tertiplendi.

Zendaşti hakkındaki bir diğer çarpıcı konu ise Amerikalılar'ın gizli tanıkla görüşmesi oldu. Ergenekon savcısı Cihan Kansız'ın 2009 yılında Maltepe Cezaevi'ne yazdığı yazı üzerine gizli tanık Zendaşti, Beşiktaş Adliyesi'ne getirilirek ABD'li yetkililerle görüştü.

Dönemin özel yetkili savcılığının yazısına göre bu görüşme 21 Ekim 2009'da gerçekleşen bu görüşmenin içeriği kamuoyundan gizlendi.

Bu ifadelerin ardından Zendaşti, 2010 yılında sahte isimle tahliye edildi. Türkiye, cezaevine Naci Şerifi Zendaşti olarak giren gizli Tanık Terazi'nin; Kemal Şerifi Seydani ismiyle tahliye edildiğini de Ulusal Kanal'dan öğrendi. Zendaşti, tahliyesinin ardından "özel görevli mahkemeye" sahte isimle yurt dışına çıkabilmek için başvuru yaptı.

ulusalkanal.com.tr