Cemaat’te itirafçı korkusu

Tahliye operasyonunun son anda çökmesi F tipi örgütte büyük sıkıntı yarattı. Silivri’de hapis yatan bazı kişilerin itirafçı olmak istemesi, örgütte paniğe yol açtı

Cemaat’te itirafçı korkusu

F tipi örgütte iç sıkıntıların arttığı bildirildi. Son gelişmelerle ilgili Aydınlık'a bilgi veren kaynaklar, son tahliye operasyonunun başarısızlığa uğraması sonrası yaşanan gelişmelere dikkat çekti. Örgütün güç gösterisinde bulunmak ve örgütü ayakta tutmak için risk aldığına vurgu yapan kaynaklar, örgütün son durumunu şöyle anlattı:

TAHLİYE SONRASI KRİZ

Örgüt içindeki moral bozukluğunu önlemek için bir güç gösterisi yapılmak istendi. "Hala güçlüyüz" imajı verilmeye çalışıldı. Bu nedenle risk alındı. Bu operasyonda başarı şansı çok düşük olmasına rağmen denendi. Operasyonun fiyaskoyla sonuçlandı. Bu operasyonun başarısızlığa uğraması sonrası örgütte iç hareketlenme oldu. B planı üzerinde çalışmalar yapılıyor. Ama yapılan planlarda çaresizlik öne çıkıyor. Daha çok mevcut kadroları koruma ve kamuda kendini gizleyen elemanların açığa çıkmaması üzerinde duruluyor. Bu konuda yapılan haberleşmelerin birçoğundan istihbaratın haberi var. Örgüt çözülme noktasına doğru gidiyor. Silivri'de sıkıntı içinde olanlar var. Zaten tahliye operasyonunun esas nedenlerinden biri buydu. Çözülmeyi önlemekti. Tehlike olmasından şüphelenilen isimler acilen yurt dışına çıkarılıp kontrol altına alınacaktı. Bu olmadı. Silivri'de moraller iyice bozulmuş durumda. "Ölene kadar buradan çıkamayız" diyenler olduğu biliniyor. İtirafçı olup kurtulmak isteyenler var. İçerideki örgüt elemanlarına birbirlerini denetleme talimatı verilmiş. Yakınları ve avukatları aracılığıyla çözülme önlenmeye çalışılıyor. Aileler parayla ikna ediliyor.

ELEMANLAR AÇIĞA ÇIKARSA

Örgütün en korktuğu şey TSK, Emniyet ve yargıda kendini gizleyen elemanların açığa çıkması. İçeride bulunan kişilerden bu örgütü iyi bilenler bulunuyor. Bu nedenle risk olarak görünüyor. Örgüte karşı kararlı duruş sergilenmesi dışarıda olan kadrolarda da sıkıntı yaratmış durumda... Başının belaya girmesinden endişelenenler, kendilerini kurtarmak için örgütle ilgili bilgiler vermeye başladı. Bu durum, özellikle Emniyet’teki genç kadrolar için geçerli. Parasal kaynaklarda daralma var. Ancak elde milyarlarca dolarlık bir servet olduğu için uzun süre idare edebilirler. Türkiye'deki paralar önemli ölçüde yurt dışına çıkarıldı. Bunun için dış ticaretle uğraşan şirketler kullanıldı. Para transferleri onlar üzerinden gerçekleştirildi. Bu konuda da incelemeler sürüyor.

AKP'YE REHAVET ÇÖKÜNCE ERDOĞAN MÜDAHALE ETTİ

AKP’de F tipi operasyonlarla ilgili tartışma yaşandığı öğrenildi. Emniyet içinde operasyonu yürüten ekipler, “Operasyonlar engellenmeye ça- lışılıyor” bilgisi verirken, F tipi örgüte yönelik görevlendirilen savcıların isteklerinin yerine getirilmesinde ağır davranıldığı bildirildi. Bu duruma Cumhurbaşkanı Erdoğan müdahale etti ve bakanları bizzat uyararak operasyonların tekrar hareketlenmesini sağladı.

BUNDAN SONRA NE OLUR?

Örgütün birinci önceliği zaman kazanmak... Bu konuda seçimler kullanılmaya çalışıldı. Seçim bahanesiyle ateşkes sağlanması için görüşmeler yapıldı. Başbakan Davutoğlu ve Yalçın Akdoğan dışındaki başbakan yardımcıları buna sıcak baktı. Ama örgütün faaliyetleriyle ilgili gelen istihbari bilgilerden sonra Erdoğan'ın talimatıyla "Mücadeleye devam" kararı verildi. Örgüt bir yandan kadrolarını güvence altına almaya çalışırken, diğer yandan kritik elemanlarını yurt dışına çıkarma çabalarını sürdürüyor. Emniyet ve yargı içindeki elemanları sayesinde durumu en az zararla atlatmak için çalışıyor. Örgütü ayakta tutmak ve "yıkılmadık" mesajı verebilmek için yeni riskler alabilirler.

Aydınlık/Ankara