İstanbul kuruyor!

İstanbulluların 64 gün 19 saat yetecek suyu kaldı. Melen Çayı üzerinden alınan önlem de çözüm olmadı. İSKİ, herşeye rağmen "musluklardan kesintisiz su akmaya devam edecek" dedi.

Barajlar bir bir kurudu. Çözüm olarak Melen ve Sakarya Nehirleri'nden su alınmaya başlandı ama o da yeterli olmadı. Megakent İstanbul'un, 64 gün 19 saatlik suyu kaldı.

Küresel ısınma, aşırı kuraklık ve yanlış su politikaları İstanbul'u susuz bıraktı.

Dönem dönem kış kuraklıklarının yaşandığı Türkiye, bu yıl son yarım asrın en kurak yılını geçirdi. Kar yağışının yetersizliği toprağı suya aç bıraktı, beslenemeyen su kaynakları kurudu.

Bu dönem içerisinde İstanbul'a su veren Elmalı, Kazandere, Pabuçdere, Alibeyköy, Sazlıdere ve Büyükçekmece barajları kurumaya yüz tuttu. Barajların doluluk oranı Temmuz ayında yüzde 20'lerin altına düştü.

İSKİ ise bu durum karşısında geçici önlemler aldı, Melen Çayı'nın suyunu İstanbul'a taşımaya başladı. Genel Müdürlük, su krizi olmadığını savundu, yaz boyunca İstanbul'un muslukların kesintisiz su akıtılmaya devam edeceğini açıkladı.

Uzmanlar ise uyardı, gerekli önlemler alınmaz ise üç yanı denizlerle çevrili, 13`ü ana 24 de kolları olmak üzere 37 nehri bulunan ülkemiz suya hasret kalacak…

Yani Türkiye 2030`a gelmeden su fakiri olacak.

Haber: Deniz ÇAĞLAYAN

ulusalkanal.com.tr

istanbul İSKİ kuraklık su sorunu Melen Çayı