Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan AB'ye tepki

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de kendi kıta sahanlığı içerisinde yürüttüğü faaliyetler konusunda, Avrupa Birliği'nin (AB) bir yandan diyalog çağrısı yaparken diğer yandan başka planlar içinde olmasını "samimiyetsizlik" olarak niteledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan AB'ye tepki

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının Berlin’de düzenlenen toplantısının kapanış gününde Doğu Akdeniz'deki gelişmeler ele alındı.

Toplantıdan Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin istediği Türkiye’ye yaptırım kararı çıkmadı. Ancak toplantının ardından bir açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'yi bölgede tek taraflı eylemlerden kaçınması konusunda uyardı.

Borrell, Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilimi azaltmak için diplomatik girişimlerin süreceğini belirtti. Borrell, bunların sonuç vermemesi ve Türkiye’nin sondajları sürdürmesi durumunda, 24 Eylül’de düzenlenecek AB Zirvesi’nde Türkiye’ye yönelik yaptırımların kararlaştırılabileceğini duyurdu.

Olası yaptırımların, sondaj çalışmalarına katılan Türkiye'ye ait gemileri kapsayabileceğini açıklayan Borrell, Türk gemilerinin Avrupa Birliği üyesi ülkelerin limanlarını kullanmalarının yasaklanabileceğini, ayrıca sondaj çalışmalarıyla bağlantılı isimlere de AB’ye giriş yasağı getirilebileceğini ekledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan ise Avrupa Birliği'ne tepki geldi.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de kendi kıta sahanlığı içerisinde yürüttüğü faaliyetler konusunda, AB'nin bir yandan diyalog çağrısı yaparken diğer yandan başka planlar içinde olmasını "samimiyetsizlik" olarak niteledi.

Oktay, "Bizler barış ve diplomasi dilini iyi biliriz ancak mesele Türkiye’nin hak ve menfaatlerini korumaya gelince gereğini yapmakta tereddüt etmeyiz. Bunu en iyi bilenlerin başında da Fransa ve Yunanistan gelir." iafadelerini kullandı.

ulusal.com.tr

türkiye Fuat Oktay doğu akdeniz