HSYK 5 bine yakın hakim ve savcı hakkında inceleme başlattı

Yargıdaki F tipi yapının tasfiyesi için HSYK ve Yargıtay atağa kalktı. HSYK, 5 bine yakın hâkim ve savcının mesleğe giriş sınavını mercek altına aldı, 200 adayın sınavını da iptal etti. Yargıtay Birinci Başkanlığı kumpas davalarının kararlarını onayan Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi üyeleri hakkında inceleme başlattı.

HSYK 5 bine yakın hakim ve savcı hakkında inceleme başlattı

F tipinin yargı içindeki varlığına darbe indirecek iki önemli adım HSYK ve Yargıtay Birinci Başkanlığı'ndan geldi.

HSYK, yargıyı F tipinden temizleme harekatına mevcut hakim ve savcıların mesleğe alınış süreçlerini ele alarak başladı. Bu bağlamda 5 bine yakın hâkim ve savcının mesleğe giriş sınavı mercek altına alındı.

Usulsüzlükle sınavları kazanaların kabul kararları kaldırılacak, haklarında disiplin soruşturması ve dava açılması gündeme gelecek. Bununla birlikte İdari yargıda hâkimlik - savcılık sınavını kazanan 200 kişinin sınavı da iptal edildi.

İkinci temizlik operasyonunun düğmesine ise Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu bastı. Balyoz, Askeri Casusluk, Hrant Dink, Devrimci Karargah kumpaslarında cezaları onayan eski Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi üyeleri hakkında “hukuka aykırı” kararlar verdikleri gerekçesiyle inceleme başlatıldı.

Söz konusu hakimler hakkındaki suç duyurusunu Askeri Casusluk kumpasında hedef seçilen Ekrem Saltuk Baysal ve Esin Tolga Uçar’ın avukatları Hüseyin Ersöz yaptı.

Eski Yargıtay 9'uncu Dairede Başkan olarak Ekrem Ertuğrul ve üye hakimler Hamza Yaman, Ahmet Toker, Fikriye Şentürk ve Abdurrahman Kavun görev yapıyordu. Kumpas davalarında cezaları onaylayan bu isimlerin görev alanı Yargıtay'daki başkanlık seçimlerinin ardından değişmişti.

ulusalkanal.com.tr