1 yılda 111 kilodan 55 kiloya düştü

'Mini gastrik bypass' sayesin de 111 kilodan 55 kiloya

1 yılda 111 kilodan 55 kiloya düştü

Sivas'ta aşırı kiloları nedeniyle sağlık sorunları yaşayan, nefes alma güçlüğü çeken ve günlük yaşamını zorlukla sürdüren hemşire Pınar Yılmaz, "mini gastrik bypass" ameliyatının ardından 1 yılda111 kilodan 55 kiloya düştü.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümünde hemşire olarak görev yapan 27 yaşındaki Yılmaz, fazla kiloları nedeniyle sağlık sorunları yaşamaya başladı. Nefes almakta güçlük çeken ve doktorların şeker hastası olma yolunda ilerlediğini söylediği Yılmaz, 111 kiloya ulaşınca "mini gastrik bypass" ameliyatı olmaya karar verdi.

CÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Atabey tarafından gerçekleştirilen ameliyatın ardından 1 yılda 56 kilo veren Yılmaz, rahat hareket etmenin ve doyasıya yürümenin mutluluğunu yaşıyor.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl mayıs ayında ameliyat olduğunu ve 1 yılda 111 kilodan 55 kiloya düştüğünü söyledi.

Ameliyat öncesinde günlük hayatındaki aktivitelerin hiçbirini yerine getiremediğini anlatan Yılmaz, "Nefes almakta çok güçlük çekiyordum, topuklu ayakkabı giyemiyordum. Uyurken bile benim için sıkıntı oluyordu. Doktorlarım şeker hastası olma yolunda olduğumu söylediler ve çok tedirgin oldum. Diyabet olmak istemediğim için ameliyat olmaya karar verdim." dedi.

Kiloluyken yürümeye üşendiğini ifade eden Yılmaz, şimdi ise hiç üşenmeden rahat nefes alarak 10 kilometreye kadar yürüyebileceğini dile getirdi.

Yılmaz, servisteki bazı hastalarının zayıfladıktan sonra kendisini tanımakta güçlük çektiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Ameliyat olmadan önce ailemde herkes tepkiliydi. 'Ameliyat olma, diyetle, sporla kilo verirsin, yaşın genç' dediler. Ameliyat olduktan sonra da herkes 'ben de ameliyat olacağım, doktorunla bizi de tanıştır' demeye başladı. Kilolarımı ilk 3 ayda hızlı verdim, sonrasında yavaşladı. İlk ay 11, ikinci ay 9, üçüncü ay 8 kilogram verdim. Sonrasında kademeli olarak yavaşladı. Şimdi ayda 1-2 kilo veriyorum, hedefim ise 50 kiloya düşmek, 1 yılda yarımı kaybettim. Ameliyat olmak isteyenler kesinlikle korkmasınlar ve hiçbir şekilde ertelemesinler."

Ameliyat öncesinde 58 beden giyindiğini ve kıyafet bulmakta sıkıntı yaşadığını da dile getiren Yılmaz, şimdi 40 bedene düştüğünü ve her mağazadan rahatça alışveriş yapabildiğini aktardı.

Yılmaz, eski kıyafetlerinden sadece bir pantolonunu anı olarak sakladığını ve gardırobundaki giysilerini yenilediğini belirtti.

-"Ameliyatın riski yok"

Ameliyatı gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Mustafa Atabey ise Yılmaz'ın kentte ilk ameliyat ettiği hastalar arasında yer aldığını dile getirerek, "Takipleri devam ediyor, kendisi gayet sağlıklı ve mutlu bir şekilde hayata devam ediyor." dedi.

Son 1 yıl içerisinde yaklaşık 80 hastanın ameliyatını gerçekleştirdiğini dile getiren Atabey, şöyle devam etti:

"Hastalarımızın takipleri devam ediyor. Takip sürecindeki hastalarımız bilimsel oranlar neticesinde kilolarını kaybediyorlar ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam ediyorlar. Yurt dışından gelen hastalarımız var, çevre illerden Erzincan, Amasya, Tokat, Yozgat ve Giresun'dan hastalarımız olduğu gibi Mersin, Hatay, Antalya ve İstanbul gibi Sivas'a uzak bölgelerden de hastalar gelmekte. Bariatrik cerrahi operasyonlarının riskleri bilimsel olarak kabul edilebilir düzeyde. Yani bir safra kesesi ameliyatıyla neredeyse ölüm oranları aynı bildirilmiş. Açık kalp ameliyatından, total kalça protezinden daha az riskli. Zaten bu ameliyatların popüler olmasının sebebi de bu."

(AA)

1 yılda